BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

IMF ile kıran kırana pazarlık

Türkiye’nin IMF ile küresel kriz sonrası yürüttüğü pazarlık görüşmelerinde restleşmeye varan diyalogların yaşandı.

Abone ol

IMF ile görüşmeler sürecinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kurmaylarına, “Kamunun IMF kredisiyle çözülecek bir problemi yok. Krediyi alıp ne yapacağız?” diye sorduğu öğrenildi.

IMF’nin Türkiye’ye vereceği krediyi sadece kamunun ihtiyaçları doğrultusunda kullanabileceği yönünde şart öne sürmesi üzerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, ekonomi kurmaylarına, “Kamunun IMF kredisiyle çözülecek bir problemi yok. IMF kredisini alıp ne yapacağız?” diye sorduğu öğrenildi. Erdoğan’ın, IMF kredisinin ülke ekonomisinin öncelikleri doğrultusunda serbestçe kullanılması şartıyla görüşmelerin devam edebileceğini ifade ettiği belirtildi.

ÜMÜK SIKTIRMAM

IMF görüşmelerine ilişkin bilgi veren bir ekonomi kurmayı, Başbakan Erdoğan’ın “ümük sıktırmam” ifadesine de konu olan IMF görüşmeleri sırasında, Türkiye’nin IMF kredisine gerçekten ihtiyaç duyup duymadığının önemli tartışma konusu olduğunu anlattı. IMF ile kredi gerektirmeyen “ihtiyati stand-by” seçeneğinin daha yakın olmasına karşın son noktada kredili normal stand-by alternatifine dönüldüğünü ifade eden ekonomi kurmayı, şu değerlendirmeyi yaptı:

ÖZEL SEKTÖR İHTİYACI

“Özel sektör hem dış borcunu çevirme hem piyasalardaki durgunluk nedeniyle sıkıntıda. IMF’den bir kaynak gelecekse bunu özel sektörün sorunlarını hafifletmek için kullanmalıyız. IMF buna izin vermeli. Sayın Başbakanımız bunu ifade etti. Tıpkı Macaristan’a olduğu gibi bize de şartsız olarak kredinin verilmesi gerektiğini söyledi. Biz bu krediyi gerektiğinde fabrikaların kapanmaması, insanların işsiz kalmaması için kullanabilmeliyiz. IMF görüşmelerinin uzamasında bu pazarlığın önemli rolü oldu.”