BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,92
ALTIN 2.435,52
HABER /  GÜNCEL

'Tereyağından kıl çeker gibi halletmeye çalışıyoruz'

Başbakan Erdoğan IŞİD'in Irak'ın Musul kentinde Türkiye Başkonsolosluğu'nu basarak diplomatik personeli ve ailelerini kaçırması ile ilgili olarak ilk kez konuştu. "Önemli olan bu kişilerin can güvenliği" diyen Erdoğan, Başkonoslos ile görüştüğünü söyledi.

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün önceki gün Irak'ın Musul kentinde Türkiye Başkonsolosluğu'nu basarak diplomatik personeli ve ailelerini kaçırması ile ilgili olarak ilk kez konuştu.

Rize'de bir toplu açılış töreninde konuşan Erdoğan, IŞİD'in elinde 100'e yakın Türk vatandaşı olduğunu, konsolosluktan ise aralarında aile fertlerinin de bulunduğu 49 kişinin alınarak şehirdeki başka bir yere götürüldüğünü söyledi.

Erdoğan, "Biz tereyağından kıl çeker gibi halledebilir miyiz diye gayret ediyoruz" dedi.

Konuşmasında "Şahsen başkonsolosumla görüştüm" diyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu personelin geri dönmesi için her imkanı seferber etmiş durumdayız. Irak hükümeti nezdinde girişimlerimiz devam ediyor. Uluslararası girişimler nezdinde uluslararası hukuk şartlarını da oluşturuyoruz".

Arınç: Somun pehlivanlığı yapmıyoruz

Bazı televizyonların Ankara temsilcileri ile bir araya gelen Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise Radikal gazetesinin "Konsolosluktaki özel hareketçılara çatışmaya girmeyin talimatı verildi" haberini doğruladı.

Arınç "İçeride yapılması gereken her şey yapılmıştır. İrtibat devam etmiştir. Eller tetikte beklenmeye başlanmıştır ama kadınlar, çocuklar var. Somun pehlivanlığı yapmıyoruz. Can güvenliği tehlikeye düşer, bilmiyor musunuz? Akıl, yöntem, dış politika onlara çatışın talimatı mı verir, yoksa güvenli bir şekilde terk edin talimatı" diye konuştu.

Rasmussen Ankara'ya gidiyor

Öte yandan, NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen Pazar günü Ankara'ya gidecek.

Rasmussen Cumhurbaşkanı Abdulah Gül, Başbakan Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile görüşecek.

Bu arada Dışişleri Bakanlığı yeni bir açıklama yayınlayarak Türkiye vatandaşlarına Irak'ta "çatışma ve istikrarsızlığın en yoğun yaşandığı" Musul, Kerkük, Selahattin, Diyala, Anvar ve Bağdat'ı terk etmeleri ve buralara seyahatten kaçınmaları tavsiyesinde bulundu.