BIST 9.080
DOLAR 32,33
EURO 35,07
ALTIN 2.307,34
HABER /  GÜNCEL

Irak’tan dönüşler başladı

Dışişleri Bakanlığı’nın IŞİD’in saldırılarının neden olduğu gelişmelerin ardından Irak’ta çalışan veya tatile giden Türk vatandaşlarının ülk...

Abone ol

Dışişleri Bakanlığı’nın IŞİD’in saldırılarının neden olduğu gelişmelerin ardından Irak’ta çalışan veya tatile giden Türk vatandaşlarının ülkeden ayrılmaları yönündeki uyarısını dikkate alan Türk vatandaşları Türkiye’ye geldi.
Irak’ta bir inşaat şirketinde çalışan 7’si Türkmen toplam 50 kişi Türkiye’ye döndü. Atatürk Havalimanı’na gelen işçiler ilk olarak ailelerini arayarak iyi olduklarını söyledi. Bağdat’tan ciddi bir kaçış olduğunu söyleyen Melih Durucan, “Bakanımızın çağrısı üzerine kendi aramızda bir toplantı yaptık. Merkezimizle durumu değerlendirdik. Böylesinin daha iyi olacağına karar verdik. Çünkü ciddi bir panik var. Ciddi bir kaçış var Bağdat’tan. Hatta halkta neye uğradığını şaşırdı. Sonuçta bu bizim savaşımız değil Allah yardımcıları olsun. Biz Bağdat’ta inşaat işi yapıyoruz. Havalimanı yolu üzerinde. Uçaklarda yer bulma konusunda sıkıntı çekmedik. THY bu gün çok güzel bir hareketle devasa bir uçak gönderdi. Hatta uçağın bir kısmı da boştu” dedi.
Irak’ta bilgi kirliliğinin çok olduğunu söyleyen Zeki Cüneydioğlu, “Zaten gelmemiz gerekirdi. Bilgi kirliliği çok fazla. Yani olmadık şeyler duyuyorduk. İşte kelle kesmeler, kafa kesmeler. ‘Rehin alınacaksınız’ gibi laflar yapılıyordu. En nihayetinde dün akşam Dışişleri Bakanlığı’ndan talimat gelince, karar alındı ve Türkiye’ye döndük” dedi.
Bağdat’ta çevre düzenlemesi işi yaptıklarını söyleyen Mehmet Ali Erağca ise, “Irak halkı tedirgin halde. Kime sorsan bir sonuç alamıyorsun. Bunları koruyacak yönlendirecek bir yetkili yok başlarında. Bizi belediyeden birkaç insan uyardı. Biz Bağdat’ta havalimanına yakın olduğumuz için rahatlıkla uçağa binip buraya geldik. Fakat şu an Kerbela tarafından geçip Bağdat’a ulaşamayan insanlar var orada. Türkler olarak da yani. Telefonlaşıyoruz onlarla” dedi.

KENDİ MEMLEKETİNE GİDEMEYİNCE TÜRKİYE’YE GELDİ
Irak’ta Türk inşaat şirketinde çalışan bazı Türkmenler memleketleri olan Kerkük’te yaşanan savaş nedeniyle ortada kalınca Türk şirketinin yetkilileri yaklaşık yedi Türkmen’i İstanbul’a getirdi. Türkmenlerden Ali Mehmet, “Kerküklüyüm, Bağdat’ta çalışıyorum. Can güvenliği olmadığı için kendi memleketime gidemedim. Allah razı olsun proje müdürümüz bırakmadı, bizi Türkiye’ye getirdi” ifadesini kullandı.
Irak’tan gelen Türk işçileri Atatürk Havalimanında şirket yetkilileri karşılayarak, memleketlerine gönderdi.
(İHA)