BIST 10.083
DOLAR 32,38
EURO 34,79
ALTIN 2.434,52
HABER /  GÜNCEL

Telekomda grev sinyali

Haber-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Akcan, grev sinyali verdi.

Abone ol Haber-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Akcan, Türk Telekom ile yapılan 7. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde uyuşmazlık tutanağı tutma sürecine girdiklerini belirterek, ''İşverenle masada uzlaşmak isteriz ama bu haksızlık dayatılmaya devam ederse grev kararından da çekinmeyiz'' dedi.

Akcan, sendika genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, Türk Telekom ile yaptıkları görüşmelerde 86 madde üzerinde anlaşma sağlandığını, ücret ve sosyal yardım konularını da içeren 23 asıl, 5 geçici madde üzerindeyse anlaşma sağlanamadığını kaydetti. İşverenin, sendikalı işçilere, sendika üyesi olmayan işçilerden daha az ücretle çalıştırmak istediğini öne süren Akcan, şunları söyledi:

''Görüşmelerde işveren, işçilerden hafta sonu izinlerini istedi, tamam dedik. Ancak bunun karşılığını vermek konusunda işveren isteksiz. İşveren, ücretler konusunda adil değil. Özelleştirme sonrası yeni yönetim tek taraflı ücret belirlemesi yaparak aynı unvanda bulunan, hatta aynı ve benzer işi yapan bir kısım çalışanların ücretlerine önemli oranda zam yapmıştır. Sendika üyesi olanlar içinse görüşmelerde yüzde 16,9 oranında bir ücret eksiltilmesi teklif edildi. Bu kabul edilemez.''

TÜRK TELEKOM'DAN AÇIKLAMA

Türk Telekom, şu anda toplu sözleşmeye tabi çalışanların ortalama ücretinin, piyasa ortalamalarının yüzde 59 üzerinde olduğunu, görüşmelerin makul bir noktada sonuçlandırılmasını beklediklerini bildirdi.

Türk Telekom'dan toplu iş sözleşmesine ilişkin yapılan yazılı açıklamada, toplu sözleşmeye tabi çalışanların 1 Mart 2007 tarihinden itibaren 2 yıl süreyle yürürlüğe girecek yeni dönem toplu iş sözleşmesi ile ilgili olarak, Haber-İş sendikası ile görüşmelerin devam ettiği hatırlatıldı.

Sendikanın talebinin 1 Mart 2007'den itibaren ilk yıl için yüzde 38, üçüncü ve dördüncü altı aylar için ise enflasyon artı yüzde 5 refah payı ödenmesi şeklinde olduğu belirtilen açıklamada, şirketin önerisinin ise ilk yıl için ücretlerde yüzde 4 artış ve buna ilave olarak sosyal yardımlarda yüzde 4 artış, toplu sözleşmenin ikinci yılında ise birinci ve ikinci altı ayda yine yüzde 4'er ücret artışı olduğu kaydedildi.

Açıklamada, şöyle denildi: ''Belirtmek isteriz ki, şu anda toplu sözleşmeye tabi çalışanlarımızın ortalama ücreti, piyasa ortalamalarının yüzde 59 üzerindedir. Toplu iş sözleşmesi süreci devam etmektedir. Bu süreçte karşılıklı sorumluluk anlayışı içerisinde, öncelikle çalışanlarımızın refahının sürekliliği ve şirketimizdeki iş barışının devamlılığı gözetilerek makul bir noktada görüşmelerin sonuçlandırılacağına inancımız tamdır. Bu şekilde, ülkemizin ekonomik hedefleri ile uyum ve şirketimizin başarısının sürmesi sağlanabilecektir. Bunun karşılıklı bir çaba olduğu açıktır. Bugüne kadar olduğu gibi değerli çalışanlarımızın bu süreçte gerekli anlayışı göstereceklerine inanıyoruz.''