BIST 10.277
DOLAR 32,28
EURO 34,79
ALTIN 2.403,37
HABER /  GÜNCEL

Tekelde bozulan imaja ekstra zam

Hükümetin, 2010 yılı asgari ücretteki kümülatif artış oranını yüzde 7.1’de tutma kararını bozmasının ve daha yüksek bir oran açıklamasının altında bir kaç neden olduğu belirtiliyor.

Abone ol

Hükümetin, 2010 yılı asgari ücretteki kümülatif artış oranını yüzde 7.1’de tutma kararını bozmasının ve daha yüksek bir oran açıklamasının altında bir kaç neden olduğu belirtiliyor. Son dönemde Tekel işçileri başta olmak üzere işçi eylemlerine sert tutum belirleyen, sendikalarla kavga eden hükümetin, “işçi düşmanı” olmadığını aksine “işçinin yanında” olduğunu göstermek istediği için yeni asgari ücreti belirlerken umulmadık bir şekilde bonkör davrandığı belirtiliyor.

İşçi masada yoktu

İşçi kesiminin yeralmadığı masada 9.5 milyon işçinin ücretini kendi başına belirleyen hükümet, bu nedenle de işveren tarafıyla daha önceden üzerinde durulan oranların üzerine çıktı. Hükümet dün masaya TİSK’in temsil ettiği işveren tarafıyla daha önceden üzerinde durulan rakamlardan yüksek bir oranla oturunca işverenin büyük bir şaşkınlık yaşadığı öğrenildi. TİSK temsilcileri orana itiraz edince devreye Çalışma Bakanı Ömer Dinçer girdi.

Edinilen bilgilere göre, 4 saati geçen asgari ücret tespit toplantısına hükümet tarafı kritik bir analizle oturdu. Buna göre, yılbaşında emeklilere verilecek geriye dönük 6 aylık enflasyon farkı değerlendirildi. Şu anda 4.06 düzeyindeki oranın, Aralık ayı rakamının da belli olmasıyla yüzde 5’i geçmesine kesin gözüyle bakılıyor. Böylece, Aralık ayı enflasyon tahminleri ele alınarak, 6 aylık farkın eklenmesiyle emeklilerin ve memurların, asgari ücrete yapılacak yüzde 3’lük artışın üzerinde zam almış olacağı belirlendi.

Emekliler ve memurlar ile işçi kesimi için kritik önemdeki asgari ücret artışı arasında bu farkın tartışma yaratacağı gündeme geldi. Bu farkı ortadan kaldırmak amacıyla asgari ücretin en az yüzde 5 oranında artması gerektiği ifade edildi. Buna ilişkin hazırlanmış olası hesaplar masaya konuldu.