BIST 10.056
DOLAR 32,23
EURO 34,80
ALTIN 2.430,42
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

TBMM'ye 11. saray bağlanıyor

Sivas'ta 4 Eylül Kongresi'nin yapıldığı Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne devredildi.

Abone ol

Müzeler Müdürü Yusuf Altın, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, 4 Eylül 1919 yılında Sivas Kongresi'nin yapıldığı ve şuan Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi olarak faaliyette olan binanın Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne aktarımı konusunda bilgiler verdi.

Altın, "2009 yılına girdiğimiz zaman dünyadaki müzecilik anlayışının değişmesi, çağdaş bir konsept anlayışının ilerlemesinden dolayı binamızın onarımına Türkiye Büyük Millet Meclisi kongre bu binada yapıldığı için sahiplenmiştir. Bunu da resmen yaklaşık 1 buçuk yıllık bir yazışma süreci var. Bu süreçlerin sonucunda 4 Eylül 2009 tarihinde Meclis Bakanımız Mehmet Ali Şahin Bey ve Kültür ve Turizm Bakanımız Ertuğrul Günay Bey tarafından basının huzurunda bu binanın meclise tahsis edileceğini ve onarımının yapılacağı gerçekleştirilmesi hususunda bilgi verilmişti. Buna müteakiben biz yazışmalarımızı Sivas Valimiz Ali Kolat'ın başkanlığında çok süratli bir şekilde tamamladık. Şuan itibariyle binamızın resmi sahibi Türkiye Büyük Millet Meclisi'dir" dedi.

Altın, bundan sonraki süreç hakkında bilgi vererek, "Genel müdürlüğümüzden yazı gelerek TBMM'ye devredeceğimiz eserlerin nitelik ve niceliklerine göre ayırt etme işlemlerini tamamladık. Bu tamamlamalarımızı genel müdürlüğümüze gönderdik. Buna müteakiben genel müdürlüğümüz ile TBMM arasında protokol imzalanacak. Bu protokole müteakip binamızı TBMM'ye devredeceğiz. Bundan sonraki aşamada da bütün inşaat faaliyetleri proje çalışmaları devam edecek. Bu projelere müteakip yaklaşık maliyetleri hesap edilip binanın onarımında gereken maliyet çalışmalarından sonra bina onarıma girecek. Bu onarımı yaparken de teşhir tanzim çalışmaları yapılacak. Tabi ki bu çalışmalar yapılırken de 4 Eylül ruhunu yansıtacak bir şekilde insanımıza ve ülkemize daha iyi bir anlayışla süreci tamamlayacağız. Tamamlandıktan sonra hem Sivas halkımıza hem de bütün ülkemize faydalı olacağına inanıyoruz" şeklinde konuştu.

Altın, binanın Milli Saraylar Dairesi Başkanlığı'na bağlanacağını ifade ederek, "Kurtuluş Savaşı Müzesi şuanda TBMM'ye bağlandı Ankara'da. Burayı ilk meclis olarak düşünebiliriz. Böyle düşünüldüğü zaman binamız Milli Saraylar Dairesi Başkanlığı'na bağlanarak görevini sürdürecektir" diye konuştu.

Protokol ve çalışmaların tamamlanmasından sonra Beylerbeyi, Dolmabahçe gibi toplam 10 olan Meclis'e bağlı saray sayısı 11'e yükselecek. Restorasyonun tamamlanmasının ardından Sivas Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi olan ismin Sivas 4 Eylül Kongre Binası olarak değiştirilmesi bekleniyor. Bu kapsamda halen müzede sergilenen etnografik tarihi eserler ise buradan alınarak arkeoloji müzesine taşınacak.