BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Taşeron firma işçileri ocağa inmedi

TTK'nın üretim yapabilmesi için gerekli olan ana yolların açılmasını sağlayan şirkette çalışan maden işçileri paralarını alamadıkları için ocağa inmedi.

Abone ol

Türkiye Taşkömürü Kurumu Karadon Müessesesi'nde meydana gelen grizu faciasında ölen maden işçisi İsmail Fidan'ın TTK Kozlu Müessesesi'nde taşeron firmada para alamadığı için Karadon'daki firmaya geçtiği öğrenildi.

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessesesi'nde TTK'nın üretim yapabilmesi için gerekli olan ana yolların açılmasını sağlayan şirkette çalışan maden işçileri paralarını alamadıkları için ocağa inmedi.

Firma girişinde toplanan yaklaşık 30 işçi, maaşlarını alamadıklarını belirterek eylem yaptılar. Yerin eksi (-) 630 metre altında çalıştıklarını belirten maden işçileri, hiçbir sosyal haklarının olmadığını da iddia etti. Şubat, mart ve nisan aylarının maşlarını alamadıklarını öne süren maden işçileri, maaşlarının ödenmesi için yetkililerden destek istedi.

6 yıllık maden işçisi olan, bir çocuk babası ve firmada dinamit patlatıcısı olarak çalışan Mustafa Tuna, "Bakanımıza dahi ulaşamadık. Karadon'da yaşanan o grizu faciasına burada eksi 630 metrede her an karşı karşıyayız. Aşağıda yaşadığımız büyük sıkıntılarımız var. Ocaklarımızın havalandırılmasıyla ilgili erken uyarı sistemleri ile ilgili çalışıp çalışmadığı ile ilgili şüphelerimiz var.

Bunları bile göze alıyoruz. Başbakanımız haklı bunlar başımıza gelebilir. Bunu seve seve, inadına inadına, üzerine gide gide, gerekirse bir değil bin tane daha canımızı versek bu işi yürüteceğiz, bu işi yapacağız. Eğer bu memlekette yaşıyorsak, bu memlekette ekmek yemek istiyorsak bunu bizler yiyeceğiz.

Zonguldak'ın kaderi grizu değil, Zonguldak'ın kaderi ölüm değil, Zonguldak'ın kaderi ihmal olsa gerek. Zonguldak'ın kaderi madencilik. Kaderimiz madencilik ise bu onurlu şerefli mesleği gerekirse ölüme göğsümüzü siper edercesine korkmadan siper edeceğiz" dedi.

GRİZUDA ÖLEN İSMAİL FİDAN PARASINI ALAMADIĞI İÇİN KARADON'DA İŞ BAŞI YAPMIŞ

Türkiye Taşkömürü Kurumu Karadon Müessesesi'nde meydana gelen grizu faciasında ölen 30 madenciden biri olan İsmail Fidan'ın iki yıl önce Kozlu'daki firmada çalıştığı öğrenildi. Fidan'ın maddi durumunun iyi olmadığını ve burada taşeron firmasından maaş alamadığını belirten eski mesai arkadaşı Ahmet Şeker, Fidan'ın 2008 yılında bu firmayı bırakarak Karadon Müessesesi'nde ihaleyi kazanan Yapı-Tek firmasına başvurduğu ve orada iş başı yaptığın söyledi. İsmail Fidan ile ekmeğini ve suyunu paylaştığını söyleyen Şeker, Fidan'ın hayatını kaybetmesine çok üzüldüğünü kaydetti.

Şeker, "Burada büyük miktar küçük miktar herkesin alacağı var. Karadon'da hayatını kaybeden işçi arkadaşlarımızın yakınlarına başsağlığı diliyorum. İsmail Fidan'da iki sene önce burada çalışıyordu. Maddi sıkıntısı nedeniyle buradan ayrılarak Karadon'a geçti. Yerin 500-600 aşağısında onunla beraber ekmeğimizi, suyumuzu, yemeğimizi paylaştık. Hayatını kaybetmesine çok üzüldük. buradan ayrıldıktan sonra onunla çarşıda görüşüyorduk.
Sıkıntıları vardı. Çok sakin sevdiğimiz bir arkadaşımızda, sessiz bir insandı" diye konuştu.