BIST 10.518
DOLAR 32,28
EURO 35,03
ALTIN 2.474,80
HABER /  GÜNCEL

Tartışılan öneriyi AK Parti çok sevdi!

Anayasa Mahkemesi rapörtörü Osman Can'ın önerisine Ak Parti cenahından olumlu bir yaklaşım geldi.

Abone ol

Anayasa Mahkemesi rapörtörü Osman Can'ın önerisi Ak Parti'de olumlu karşılık buldu. AKP'li vekil "En mantıklı çözüm, Anayasa Mahkemesi’nin olası bir iptal karaını Resmi Gazete’de yayımlamamak olabilir" diye konuştu.

AKP, Anayasa Mahkemesi'nin, Anayasa paketinde bazı maddeleri iptal etmesi halinde "Hükümet, Yüksek Mahkeme'nin bu kararını yok hükmünde saymalıdır" diyen Demokrat Yargı Eşbaşkanı Osman Can'ın ortaya attığı formülü tartışıyor.

ÇÖZÜM MAHKEMENİN KARARINI RESMİ GAZETEDE YAYIMLAMAMAK

Taraf'a konuşan Anayasa konusunda uzman üst düzey bir AKP milletvekili, Çan'ın başlattığı tartışmaları yakından takip ettiklerini belirterek "Şu an için hukuk ve demokrasi açısından en mantıki çözüm, Anayasa Mahkemesi'nin olası bir iptal kararını Resmî Gazete'de yayımlamamak olabilir" dedi.

MAHKEMENİN MEŞRUİYETİ TARTIŞILIR

Anayasa Mahkemesi'nin, yasama organının Anayasal iradeyi kullanma yönündeki meşru ve mutlak hakkını tanımayarak bir iptal kararı vermesini beklemediklerini belirten AKP milletvekili "Çünkü böyle bir karar Yüksek Mahkeme'nin meşruiyetini ciddi şekilde tartışmaya açar" dedi.

YSK METİNLERİ ÇIKARABİLİR

Osman Çan'ın "Hükümet, Yüksek Mahkeme'nin olası bir iptal kararını yok saymalı" şeklindeki beyanatının evrensel hukuk normları açısından doğru ve mantıklı olduğu belirten milletvekili sözlerine şöyle devam etti: "Ancak Sayın Çan'ın tartışmaya açtığı bu öneri pratik olarak karşılıksız kalabilir. Zira hükümet Yüksek Mahkeme'nin olası bir iptal kararını yok hükmünde kabul etse bile, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) iptal edilme olasılığı olan maddeleri referanduma sunulacak değişiklik metninden çıkartabilir ve halkın önüne bu şekliyle sunulmasına karar verebilir."

RESMİ GAZETE'DE YAYINLANMAZ

AKP'li vekil, bu durumda hükümetin nasıl bir adım atabileceği yönündeki soruya ise "Gündem çok hızlı değişiyor. Kuşkusuz ki henüz ortada somut bir iptal karan olmadan yapılacak her türlü öngörünün ayakları havada kalacaktır. Ancak şu an için hukuk ve demokrasi açısından en mantıki çözüm, Anayasa Mahkemesi'nin olası bir iptal kararını Resmî Gazete'de yayımlamamak olabilir" dedi.

ARTIK 367 KARARINI SAVUNAN YOK

Sürecin, aktörlerden daha sağlıklı işlediğini vurgulayan hukukçu AKP milletvekili, "367 kararının tartışıldığı günleri hatırlayın. O günlerde bu önerinin arkasında duran hukukçular, siyasiler vardı. Şimdi çevrenize, medyaya bakın, bunun arkasında duran tek bir kişi görebiliyor musunuz? Dolayısıyla artık Türkiye demokrasisinin geldiği nokta düne göre kuşkusuz ki daha ileri bir yerdedir. Kimse, parlamento iradesini açıktan yok sayacak bir karamı altına eskiden olduğu gibi rahatça imza atamaz. Tarih yaparken tarihin altında kalma ihtimalini göze alamaz" diye konuştu.

OSMAN CAN: KARŞI BİR ARGÜMAN YOK

NTV'ye konuşan Demokrat Yargı Eşbaşkanı Osman Can, Anayasa Mahkemesi'nin olası iptal kararına karşı yaptığı açıklamaların tartışılmasının doğal olduğunu söyledi. Ancak Can, ortaya attığı teze karşı henüz hukuksal bir argümanın geliştirilemediğini vurguladı. Can özetle şunları söyledi: "Söylediklerimin ses getirmesi doğal, gazeteleri bu sabah kurcaladım, dünkü ve ondan önceki açıklamalara baktım. Yoğun olarak eleştiriler de vardı, eleştirilerin ötesinde görüşler de vardı. Tabi ki bütün boyutlarıyla tartışılması doğal. Beklediğimiz ortaya koyduğumuz hukuksal argümanlara hukuksal yanıtların verilmesiydi. Ancak ortaya henüz bir hukuksal argüman konulabilmiş değil. Daha çok Osman Can'ın mahkemede raportör olarak devam edip edemeyeceği tartışılıyor. Bu bağlamda tartışılması çok fazla anlam ifade etmeyen bir konu."

OKAY: DAHA PRATİĞİ VAR, MAHKEMEYİ LAĞVEDELİM

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hakkı Süha Okay, Osman Çan'ın sözlerini değerlendirirken, Anayasanın "hiçbir kişi, kurum ve kuruluş yargı kararlarının uygulanmasını erteleyemez, geciktiremez" şeklindeki maddesini hatırlattı.

Okay, "Bir hukuk devletindeysek herkes hukukun kurum ve kurallarını içine sindirmek zorunda. Sayın Çan'ın mantığından hareket edersek, aslında Anayasa Mahkemesi'nin kararı uygulanmasın değil, daha pratik bir yol var 'Anayasa Mahkemesini lağvedelim' desin. Bunun için yasa çıkartmaya da gerek kalmasın. Böyle bir hukuksuzluğun savunusu olamaz" dedi.