BIST 9.998
DOLAR 32,36
EURO 34,85
ALTIN 2.397,51
HABER /  GÜNCEL

Moody's'ten komşuya inanılmaz not

Komşunun durumu öyle böyle kötü değil. Uluslararası kredi derecelendirme şirketi Moody's Yunanistan'ın notunu çöpe indirdi.

Abone ol

Uluslararası kredi derecelendirme şirketi Moody's, Yunanistan'ın devlet tahvillerini notunu dört basamak birden düşürerek 'çöp' seviyesine çekti. Karar hisse senetleri piyasasında beklenen sert etkiyi yapmazken, euro/dolar paritesi 1.22'ye geriledi.

Moody's bu kararıyla Yunan tahvillerinin kredi notunu 'Ba1' seviyesine çekti ancak görünümü durağan olduğunu belirtti.

Kredi derecelendirme kuruluşu not düşürme kararına gerekçe olarak ise Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Yunanistan için oluşturduğu ortak kurtarma paketine yönelik riskleri gösterdi.

Moody's Kıdemli Analisti Sarah Carlson tarafından yapılan değerlendirmede, ortak kurtarma paketinin ülkede yakın vadede likidite kaynaklı bir borç ödeyememe riskini azalttığını ve güvenilir, uygulanabilir ve borç servisi gereksinimlerini yönetilebilir seviyelerde istikrara kavuşturma potansiyeli yüksek teşviklerle uyumlu yapısal reformların uygulanmasını cesaretlendirdiğini söyledi.

Ancak Carlson, paketle ilişkili makro ekonomik ve uygulamaya dönük risklerin Ba1 notu ile daha tutarlı olduğu da kaydetti.

PİYASALARA ETKİSİ SINIRLI

Yunanistan tahvillerinin notunun düşürülmesinin hisse senedi piyasalarındaki etkisi ise sert olmadı. ABD piyasaları hafif artıda seyrederken gelen haber sonrası bu ülkedeki borsalar günü yaklaşık yüzde 0.2'lik kayıplar ile kapattı.

Analistler sınırlı etkinin nedenin Yunanistan'a yönelik endişelerin zaten piyasalarda fiyatlanmış olmasına bağladı.

ABD merkezli aracı kurum Optionshouse'un analistlerinden Steve Claussen Reuters haber ajansına yaptığı değerlendirmede, "Bu [gelişme] opsiyon piyasalarında önceden fiyatlanmıştı. Bu karar yapılan işlemlerin genel eğiliminde bir değişiklik yaratmıyor" dedi.

Aynı şekilde, New York merkezli aracı kurum olan Miller, Tabak and Co.'dan hisse senetleri stratejisti Peter Boockvar'da Moody's'in kararında geç kaldığı yorumunu yaptı.

Yunanistan tahvillerine yönelik karar 1.23 seviyesinde işlem gören euronun değer laybetmesine neden oldu. Euro/dolar paritesi açıklama sonrası 1.22'li seviyelere geriledi.

YUNANİSTAN'DAN TEPKİ

Yunanistan Maliye Bakanlığı, Moodys'in kararı sonrasında yaptığı açıklamada, kurumun son birkaç ayda sağlanan ilerlemeye, mali konsolidasyon görünümüne ve rekabet gücündeki iyileşmeye yönelik gerçekleri göz ardı ettiğini bildirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Bütçeye ilişkin veriler, IMF ve AB Komisyonu ile üzerinde anlaşılan programın içtenlikle gerçekleştirilmekte olduğunu gösteriyor" denildi. Bakanlık ayrıca, not indiriminin küresel ortama yönelik endişeleri yansıttığını ancak Yunanistan'ın zorlu hedefine bağlı olmaya devam ettiğini vurguladı.

Moodys'in de not indirimine gitmesinin ardından, Yunanistan'a yatırım yapılabilir seviyede not veren tek kredi derecelendirme kuruluşu olarak Fitch Ratings kaldı. Bu kurumun, Moody's kararı sonrası Yunanistan'ın tahvil notunu 'çöp' seviyesine indirme düşüncesinde olmadığı belirtiliyor.