BIST 10.083
DOLAR 32,37
EURO 34,79
ALTIN 2.441,88
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Tarlaları gündüz sulama nem oranını artırdı

Şanlıurfa'nın Harran ve Akçakale ovasında pamuk sulamalarının yoğun bir şekilde başlamasının ardından, havadaki nem oranının arttığı bildirildi.

Abone ol

Sulama mevsimi başlamadan önce yüzde 6-7 olan nem oranının, sulamanın başlamasıyla birlikte yüzde 20'ye yükseldiğini belirten yetkililer, sulamanın gündüz değil gece yapılmasını önerdiler.

Nem oranının insan sağlığına ciddi anlamda rahatsızlık verdiğini söyleyen yetkililer, "Bölge çiftçisinin, öğle saatlerinde 12.00 ile 16.00 arası pamuk sulaması yapmamalıdır. Çünkü bu saatlerde suyun sıcaktan dolayı buharlaşması ve güneşin dik gelen ışınları suyu ısıtır.

Bundan dolayı yoğun ve bunaltıcı nem oluşur. Sulama yapan çiftçinin nefes almasını zorlar yada güneş çarpması neticesinde ciddi rahatsızlıklar oluşur. Bu saatteki sulama aynı zamanda ekine de zarar verir" dediler.

Sıcakların 40 dereceye ulaştığı şu günlerde, "Bölge çiftçisinin gece sulama yapmasını tercih etmelidir" diyen yetkililer, "Tavsiyemiz bu doğrultudadır. Bu hem kendileri için daha sağlıklı olur hem de pamuk içinde iyi olur. Çiftçilerimizin bu uyarıları dikkate almasını bekliyoruz" dedi