BIST 10.083
DOLAR 32,37
EURO 34,79
ALTIN 2.439,00
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

AK Parti'ye göre kayan eksen değil!

"Türkiye'nin ekseni kayıyor" tartışmalarına AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdulkadir Aksu'dan sert yanıt geldi

Abone ol

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu, Türkiye'nin ekseninin kaymadığını, bu söylentileri ortaya atan statükocuların elindeki iktidar gücünün kaydığını söyledi.

Aksu, yaptığı yazılı açıklamada, son günlerde Türkiye'nin ekseni hakkında bazı çevreler tarafından yorumlar yapıldığını belirterek, Türkiye'nin kabuğunu kırmasının iç sorunlarından, kısır gündemlerden sıyrılıp bölgesel ve küresel bir vizyon ortaya koymasının, küresel sistemde etkin güçlerin dahi tereddüt ettiği konularda net fikirler ortaya koymasının, bazı tartışmaları beraberinde getirdiğini ifade etti.

AK Parti'nin ve Türkiye'nin önünün kesilmeye çalışıldığını kaydeden Aksu, Dünyada yaşanan köklü değişimleri algılamakta kimi zaman zorlanan ama daha çok direnen statükocu çevrelerin bugün ısrarla gündemde tutmaya çalıştıkları konunun ülkenin ekseninin kayıp kaymadığı olduğunu belirtti.

Aksu, açıklamasında şunları kaydetti:

''Aslında durum çok açıktır. Kayan Türkiye'nin ekseni değildir. Bu şayiayı ortaya atan statükocuların elindeki iktidar gücü kaymıştır.

Eksen kayması iddiaları, geçmişteki iktidarlar üzerindeki ağırlıklarını AK Parti döneminde kaybeden, etkinliklerini yitiren ama hepsinden önemlisi eskiye dönüş konusuna umutlarını da kaybeden çevrelerin bir sansasyonudur.

Dünyadaki dengelerinin hızla değiştiği son 20 yılda Türkiye'nin yeni dünyada hak ettiği etkin yere ulaşma girişimlerini ve süreçlerini eksen kayması olarak yaftalamak, en hafif tabiriyle haksızlıktır. Bu sansasyonu yayanların hazmedemedikleri nokta sadece dış siyasette değil her alanda Türkiye'nin içinde de yeni aktörlerin, değerlerin sisteme girmiş olmasıdır, alıştıkları, nemalandıkları düzenin sona ermesidir. Tekellerin sona ermiş olmasıdır, rekabetin gelmiş olmasıdır. Eksen kayması dedikleri şey, bu insan kaynaklarının ülkenin siyasi ve iktisadi hayatında oynadığı etkin roldür.

İç siyasette, 'sivil vesayet' spekülasyonu çıkartarak bir sonuç elde edemeyince, şimdi de 'dış politikada eksen kayması' var diyerek nafile bir çabayla sonuç almaya çalışıyorlar.''

ZAMANIN RUHUNA UYGUN SİYASET

Türkiye'nin, zamanın ruhuna uygun bir siyaset izlediğini belirten Aksu, bugün Türkiye'de de dünyada da statik eksenlerin değil, dinamik eksenlerin var olduğuna işaret etti.

Aksu, şöyle devam etti:

''Türkiye'nin statik değil, dinamik bir ekseni vardır. Türkiye kendi ajandasını takip etmektedir. Türkiye, dış politikadaki açılımlarını onun, bunun yaptıklarına karşı bir tepkiyle değil, çok boyutlu bir aksiyona dayalı yapmaktadır. Türkiye, AB içindeki bazı vizyonsuz siyasetçilerin bugün sahip oldukları ağırlığa yarın sahip olamayacaklarını ve yakın gelecekte Türkiye'nin ağırlığını, önemini hakkıyla tahlil eden siyasetçilerin işbaşı yapacağını çok iyi bilmektedir. Türkiye attığı adımları bir ikame, alternatif bulma saikiyle yapmamaktadır. Türkiye bölgesinin imkanlarını, fırsatlarını dünyayla buluşturmaya çalışmaktadır.

Türkiye'nin dünyada son 8 yılda kat ettiği mesafeyi edindiği konumu geniş bir perspektiften değerlendirmek yerine dar pencerelerden, iç hesaplardan, ellerinden kayan iktidar gücünden yola çıkarak değerlendirmek, zihinleri bulandırmaya çalışmak doğru ve sağlıklı bir yaklaşım değildir"