BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Tarihi eserlerimiz tel tel dökülüyor!

İstanbul'da bakımsızlıktan çürüyen kültürel miraslarımızdan biri de Köprülü Mehmet Paşa Medresesi.

Abone ol

Ne yazık ki İstanbul'da ki tarihi eserlerini hali pek de parlak değil. Kültürel miraslarımızın çoğu bakımsızlıktan dökülüyor. Daha bir kaç gün önce, tarihi Belgratkapı Surları'nın yıkılmak üzere olduğunu, hatta bazı bölümlerinin çökmeye başladığını görmüştük. Bugün de Çemberlitaş'a uzanalım ve yüzlerce yıl önce inşa edilen bir medresenin ne durumda olduğuna bakalım...

Burası 1659 yılında yapılan Köprülü Mehmet Paşa Camii ve Medresesi... Bu tarihi yapının dış cephesi göz göre göre yıkılıyor. Özellikle Medrese'nin girişi, duvarları ve tavanı çürümüş, tahta parçaları aşağıdan geçenlerin üzerine düşüyor.

ÇÜRÜYEN TAHTALAR DÜŞÜYOR

Çevre sakinleri, bu tehlikeye mi yansın. yoksa özenle korunması gereken tarihi bir eserin heba olup gitmesine mi bilemiyor. Ve bu manzarayla ilgilenmeyen yetkililere ateş püskürüyor. İşte Acil Şikayet Hattı'na gelen çarpıcı bir mesaj... "Burası, kente adımını atan turistlerin ilk uğradığı yerlerden biri... Çemberlitaş'a gelen turistler de Köprülü Mehmet Paşa Camii ve Medresesi'ni görmeye geliyor. Gelin görün ki karşılaştıkları manzara hiç de iç açıcı değil. Medrese'nin çatısından kapısına kadar her tarafı kırık dökük. Çatıdaki tuğlalar düşüyor, dış cephede ki taşlar un ufak oluyor. En fenası da medresenin girişinde ki tahtalar parçalanıyor. Allah saklasın buradan kopan bir parça vatandaşlara isabet etse ortaya çıkabilecek faciayı varın siz düşünün. Güya Kültür Başkenti'yiz. Daha kültürümüze sahip çıkamıyoruz..."

Kaynak: HABERTÜRK