BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  EKONOMİ

Çelebi Hindistan'a kafayı taktı

Christie's "İslam ve Hint eserleri" müzayedesinde, Osmanlı dönemine ait sanat eserleri satıldı...

Abone ol

Hindistan’da Mumbai Havaalanı’nın yer hizmetlerini, Delhi Havaalanı’nın da kargo hizmetlerini üstlenen Çelebi Holding, ihalesini kazandığı Delhi yer hizmetlerinde faaliyete başlamak için gerekli güvenlik belgesini de aldı. Çelebi Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Canan Çelebioğlu Tokgöz, Mumbai Havaalanı’nın kargo işletmesinin bu yıl içinde yapılmasını beklediklerini belirterek, bu ihaleye de gireceklerini kaydetti. Hindistan’da 14 havaalanının daha yer hizmetleri ve kargo ihalelerine girmek istediklerini anlatan Tokgöz şunları kaydetti:

Hindistan’da ilk ihaleyi alıncaya kadar, sonunda ne olacağını bilmeden iki üç yıl boyunca sadece seyahatler ve danışmanlık hizmetleri için 1 milyon dolara varan harcama yaptık. İhalelerin zamanlaması konusundaki belirsizlik ve esneklik, işleri ağırlaştıran bürokrasi ve Türkiye’nin 1980 öncesi durumuna benzeyen parasal mevzuat yani ülkeye giren paranın dışarı çıkarılmasındaki zorluklar Hindistan’da yatırım ortamının dezavantajları. Bu nedenlerle pek çok yabancı yatırımcı vazgeçebiliyor. Biraz inatçı olmak gerekiyor. Türk firmaları ise tüm bu konularda şerbetli olduğu için avantajlı.”

Tüm zorluklarına karşın Hindistan’daki potansiyelin büyüklüğünün ülkeyi cazip kıldığını vurgulayan Tokgöz, “Şu anda bile kargoda iş hacmimiz, Türkiye’deki hacmimizi geçti, hatta tüm Türkiye’deki hava kargo hacmini bile aştı” dedi.

Hindistan’daki faaliyetlerinin diğer bazı yabancı yatırımcıların da dikkatini çektiğini kaydeden Canan Çelebi Tokgöz, “Srilanka ve Dubai’den bazı yatırımcılar bize kendi bölgelerinde ve Afrika’da birlikte yatırım yapma teklifleri getiriyorlar. İlgimizi çekenler var” diye konuştu.

Gönüllü turizm elçisi

Canan Çelebioğlu Tokgöz, Hindistan’ın zengin kültür ve tarih varlıklarına rağmen yılda sadece 5 milyon turist çekebildiğini vurgulayarak şöyle dedi:

“Hindistan çok daha fazla turist çekebilir. Ayrıca ülkede yaşayan 1.2 milyarlık nüfusun 300 milyonunu yüksek gelir seviyesine sahip. Bu kişiler de ülkelerinin dışında turist olma potansiyelinde.
Ben kendimi Türkiye-Hindistan arasında gönüllü bir turizm elçisi olarak görüyorum. İki ülke arasında turizmin artması için seyahat acenteleriyle toplantılar yapıyorum. Konuyu Turizm Bakanlığı düzeyine taşımayı da planlıyorum.”