BIST 9.080
DOLAR 32,33
EURO 35,08
ALTIN 2.306,14
HABER /  DÜNYA

'Tanrı’nın Direniş Ordusu' kara listede

ABD Hazine Bakanlığı, Orta Afrika Cumhuriyeti’nde (OAC) faaliyet gösteren Tanrı’nın Direniş Ordusu (LRA) ve lideri Joseph Kony’ye karşı yaptırım kararı aldı.

Abone ol

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, OAC’de insanlara karşı şiddet uygulama, kaçırma ve yerlerinden etme eylemleriyle sivilleri hedef alan LRA ile lideri Kony, ABD’nin yaptırım listesine eklendi.

Bakanlığın yaptırım kararı çerçevesinde LRA’nın ABD’de bulunan mal varlıkları dondurulurken, Amerikan vatandaşlarının bu kişilerle ticari ilişki kurması yasaklandı.

Bakanlığın bünyesindeki Yabancı Varlıkların Kontrolü Ofisi Direktör Vekili John Smith, yaptırım kararına ilişkin açıklamasında, “Masum insanların öldürülmesinden köylerin yağmalanmasına kadar Tanrı’nın Direniş Ordusu azılı şiddet eylemlerinin sorumlusudur. Bugün atılan adım, Hazine Bakanlığının bu milis kuvvetlerini yok etmeye yönelik çabalarını destekliyor ve Orta Afrika Cumhuriyeti halkının ve bölgenin daha istikrarlı ve güvenli olmasını hedefliyor” ifadesini kullandı.

LRA ve lideri Joseph Kony, ABD Dışişleri Bakanlığının terör örgütleri listesinde yer alıyordu.

Joseph Kony başkanlığında 1987 yılında “On Emir”e bağlı bir düzen kurma amacıyla kurulan Tanrı’nın Direniş Ordusu, OAC, Sudan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Uganda’da saldırılar düzenliyor. Yaklaşık 1,5 milyon insanın evlerini terk etmesine neden olan örgütün, 20 bine yakın çocuğu da kaçırarak asker veya köle olarak yetiştirdiği biliniyor. Örgüt, insan hakları ihlalleriyle kamuoyunun tepkisini çekiyor.