BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Talat'a göre çözüm için Türkiye şart

KKTC'nin 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türkiye'nin desteğine ihtiyaç duyduklarını söyledi.

Abone ol

KKTC'nin 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türkiye-KKTC ilişkilerinin tarihinin en kötü günlerini yaşadığı görüşünü savunarak, Kıbrıs sorununun çözümünde Türkiye;nin desteğine ihtiyaç olduğunu belirtti ve ''Türkiye bize yüzünü çevirse, biz Kıbrıs'ta hiçbir şey yapamayız'' dedi.

Bir basın toplantısı düzenleyerek iç ve dış gelişmeler konusundaki düşüncelerini açıklayan Talat, ülkede bugüne kadar görülmemiş derecede ekonomik ve sosyal bunalım ve buhran yaşandığını savunarak, ''Halkımız tarihinde karşılaşmadığı ciddi sorunlarla karşılaşıyor'' dedi.

Talat, Kıbrıs Türk Hava Yolları'nın (KTHY) kapatılmasının nedeninin Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu;nun Cumhurbaşkanı seçilmesi sürecinde yaşananlar olduğunu ileri sürdü.

Ülkede ''Türkiyeli-Kıbrıslı kavgasının yeniden başladığını'' ifade eden Talat, şöyle devam etti:

''Türkiye-Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ilişkileri özellikle halka yansıması bakımından tarihinin en kötü günlerini yaşıyor. Yeniden Türkiyeli-Kıbrıslı kavgası başlıyor. Hatta başladı. Belki kendi içimizde, yani Türkiye kökenli yurttaşlarla Kıbrıs kökenli yurttaşlar arasında değil ama Türkiye halkı ile Kıbrıs Türk halkı veya Türkiye hükümeti ile Kıbrıs Türk halkı arasında ciddi sorunlar yaşanıyor. Tarihte bu kadarı olmadı.''

"TÜRKİYE'NİN DESTEĞİNE İHTİYACIMIZ VAR"

Kıbrıs sorununun çözümünde Türkiye'nin desteğine ihtiyaçları olduğunu kaydeden Talat, ''Bizim tek başımıza uluslararası alanda bir gücümüz yoktur. Tanınmamış, uluslararası ilişkileri, diplomatik ağı olmayan bir konumdayız. Türkiye bize yüzünü çevirse, biz Kıbrıs'ta hiçbir şey yapamayız. O yüzden Türkiye ile ilişkiler son derece önemlidir ve zedelenmemesi gerekir. Eğer paketi kabul etmiyorsaydın, baştan söyler ve imzalamazdın. Yani onun için çok dikkatli olmak lazım ve bu ilişkileri bozma değirmenine su taşımamak lazım. Çok dikkatli olmak zorundayız'' diye konuştu.

Kıbrıs müzakere sürecinde tıkanmaya doğru gidildiğini ve 6 aydır bir gelişme olmadığını belirten Talat, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas arasında Ocak sonunda Cenevre'de yapılacak görüşmede de, tıkanıklığın ''tescilinin beklendiğini'' savundu.