BIST 10.337
DOLAR 32,27
EURO 34,73
ALTIN 2.399,67
HABER /  GÜNCEL

Taksim mabet değil

1 Mayıs’ı Kayseri’de kutlama kararı aldıklarını belirten Hak-İş Konfederasyonu Başkanı Mahmut Arslan, "Taksim bir mabet değil. Taksim’in ma...

Abone ol

1 Mayıs’ı Kayseri’de kutlama kararı aldıklarını belirten Hak-İş Konfederasyonu Başkanı Mahmut Arslan, "Taksim bir mabet değil. Taksim’in mabet gibi algılanmasına karşıyız. Kamuoyunun bilmediği bir çok örgüt bir yıl boyunca Taksim’e çıkmak için bekliyor" dedi.
2014 yılı 1 Mayıs gününü Kayseri’de kutlayacaklarını bildiren Hak-İş Konfederasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Arslan, işçileri, memurları ve esnafları 1 Mayıs’ı kutlamak için meydanlara çağırdı. Arslan, Türkiye’de 1 Mayıs kutlamaların önceki yıllarda büyük ölçüde yasaklamalarla, kavgalarla geçtiğini ve belli çevrelerin 1 Mayıs’ı ideolojik bir şekilde kutladığını söyledi. Yaşanan olayların 1 Mayıs’a sempatiden öte kızgınlık oluşturduğunun altını çizen Arslan, "1 Mayıs’ı aslına uygun ve doğru bir şekilde kutlamalıyız. Sorunlarımızı barışçı bir dil kullanarak meydanlarda konuşabilmeliyiz" ifadesinde bulundu.
Aslan, "Hak-iş olarak birinci görevimiz 1 Mayıs’ı tarihsel ruhuna uygun olarak kutlamak. İkinci görevimiz, 1 Mayıs’ın ideolojik kalıba sokulması yerine bütün mazlumların kutlamasını sağlamak. Üçüncü görevimiz ise 1 Mayıs kutlamalarının geniş kitlelere ulaştırmak, ideolojik araç olarak kullanılmaktan çıkarmaktır" diye konuştu.

"NE OLDU DA KARASEVDAYA DÖNÜŞTÜ ?"
Arslan, Taksim’in bir mabet gibi algılanmasına karşı olduklarının altını çizerek açıklamasını şu şekilde sürdürdü:
"Diğer sendikalar Taksim’i mabet gibi görebilir. Hak-İş olarak Taksim’i Türkiye’deki alanlardan biri olarak görüyor. 1993 yılından 2007 yılına kadar sendikalarla birlikte kutladık. Ne oldu da 2007 yılından sonra Taksim kara sevdaya dönüştü? İlk defa Taksim dışında kutlama yapılmıyor. Taksim kutlamalarında ısrar edilmesi, ülkemizin barışı için, demokrasinin devam etmesi için, Türkiye’nin geleceği için hangi katkıları sağlayacak, hangi faydaları sağlayacak? Sorunlarımızı daha kolay mı çözeceğiz? Bunların cevabını veremiyoruz. Çatışmasız, kavgasız, kaossuz bir 1 Mayıs istiyoruz. Biz Taksim’in yasaklanmasını istemiyoruz. Eğer böyle bir imkan varsa, barışçı bir 1 Mayıs kutlanması için altyapı varsa bu yapılmalı. Bir kural konulmuş, bunu beğenmeyebiliriz, getirilen yasak bizi kesmeyebilir ama bunu kaldırmak için polis ve TOMA’larla karşı karşıya gelmek bir kaos çıkarmaktır. Gaz fişekleri ile karşı karşıya gelmek istiyorsanız bunu yapacaksınız demektir. Türkiye gerçekten zor bir dönemden geçiyor. Emekçilerin sorunları var, bu sorunları kamuoyu ile doğru diyalog kurarak çözmek istiyoruz. Ayrı kutlamamıza neden olan sebeplerin en büyük nedeni tabanımızın çıkan olaylara tepki göstermesidir. Taksim’e çıkan sendikal örgütlerin dışında bir yıl boyunca kamuoyunun adını dahi bilmediği yüzlerce örgüt bir yıl boyunca 1 Mayıs kutlamalarında nasıl yer alacağı konusunda çalışıyor. Bu örgütler için Taksim bir mabet. Bizim örgütümüz bu görüntülerden rahatsız. Biz 1 Mayıs’ı barışçıl bir şekilde kutlamak isteyenlerle beraberiz."
Hak-İş Konfederasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Arslan’ın konuşmasının ardından, Hak-İş Yönetimi 1 Mayıs afişi önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.
(İHA)