BIST 8.976
DOLAR 32,33
EURO 35,05
ALTIN 2.283,62
HABER /  GÜNCEL

Tahrir'de 'Biz gitmiyoruz, o gitsin' sloganları

Mısır'da en az 100 bin kişi, Pazartesi günü başlayacak seçimlerin ertelenmesi ve önce askerlerin iktidardan çekilmesi istemiyle Tahrir Meydanı'nda toplandı.

Abone ol

Mısır'da en az 100 bin kişi askerlerin bir an önce iktidardan çekilmesi istemiyle başkent Kahire'deki Tahrir Meydanı'nda toplandı.

Göstericilere cumhurbaşkanı adaylarından, Nobel Barış Ödülü sahibi Muhammed el Baradey de katıldı.

Yüzlerce Mısır bayrağı ile süslenen alanda kalabalığın hep bir ağızdan "Biz gitmiyoruz, o gitsin" sloganları attığı bildiriliyor.

AFP ajansına göre Kahire'deki en büyük Cuma namazını kıldıran imam da vaazında askeri konseyin gitmesini istedi.

Protestocular askeri konsey başkanı Mareşal Hüseyin Tantavi'nin bu hafta açıkladığı demokrasiye geçiş takvimini yeterli bulmuyor ve derhal ayrılmasını, yönetimi bir ulusal kurtuluş hükümetine bırakmasını istiyor.

Karşı gösteri

Ayrıca askeri konsey, Pazartesi günü başlayacak ve üç ay sürecek genel seçimlerin ertelenmesini istemiyor.

Protestocular ise seçimlerin ertelenmesini ve önce askeri konseyin devreden çıkmasını talep ediyor.

Onlara destek veren Mısır Bağımsız Sendikalar Konfederasyonu, işçilere Tahrir Meydanı'na yürüme çağrısı yaparken, emek hakkını savunan bir diğer kuruluş, destek için genel grev çağrısında bulundu.

Buna karşılık seçimin ertelenmesini istemeyenler, İçişleri Bakanlığı yakınlarında alternatif bir eylem düzenliyor.

Seçimlerde partisi aracılığıyla en fazla oyu toplaması ve yeni mecliste çoğunlukta olması beklenen Müslüman Kardeşler örgütü seçimin ertelenmesini kesinlikle istemiyor.

İstikrarsızlık kaygısıyla liberallerden de Tahrir Meydanı'ndaki eylemi onaylamayan ciddi bir kesim var.

Tahrir'e ve diğer kentlerdeki eylemlere Cumartesi gününden bu yana süren polis müdahalesi sonucu 40'tan fazla kişi yaşamını yitirdi.

Askeri konsey yetkilileri dün eylemler sırasında hayatlarını kaybedenler olduğu için özür dileyip, ölenlerin yakınlarına taziyelerini iletmişti.

Mısır devlet televizyonu ise bu hafta istifasını veren hükümetin yerine kurulacak yeni kabinede başbakanlık görevinin eski başbakanlardan Kemal Ganzuri'ye verileceğini doğruladı.

Ancak gözlemciler 78 yaşındaki Ganzuri'nin genç protestocuların çoğunu tatmin etmeyecek bir aday olduğu görüşünde.