BIST 8.976
DOLAR 32,33
EURO 35,05
ALTIN 2.283,62
HABER /  GÜNCEL

740 yıllık tarihi caminin sırrı

Sivas'ta Selçuklular döneminde yaptırılan Çifte Minareli Medrese’nin restore edilen bölümünde sır ortaya çıktı.

Abone ol

Sivas'ta Selçuklular döneminde yaptırılan Çifte Minareli Medrese’nin restore edilen eyvan bölümündeki hücre duvarlarının, küfi yazı ile ’Allah’ kelimesini oluşturduğu belirlendi. 740 yıl önce inşa edilen yapıdaki bu ilginç mimari ayrıntı dikkat çekti.

Selçuklu Devleti’nin önemli eserlerinin bulunduğu Sivas’ta 4 yıl önce restorasyon çalışmalarına başlanan Çifte Minareli Medrese’nin harebe kısmındaki eyvan bölümü de yeniden canlandırıldı. 1271 yılında Vezir Sahip Şemsettin Mehmed Cüveyni tarafından yaptırılan medresenin eyvan bölümünde, aslına uygun çalışma yapıldı.

Çay bahçesi olarak kullanılmak üzere gerçekleştirilen çalışmalar sürürken, Vakıflar Bölge Müdürlüğü sanat tarihçisi Sedat Şahin, binanın hücre duvarlarındaki sırrı keşfetti. Yapılan incelemede eyvan bölümündeki hücre duvarlarının, küfi yazı ile ’Allah’ kelimesini oluşturduğu saptandı.

VALİ BİLGİ ALDI

Restorasyon çalışmaları süren eserleri inceleyen Vali Ali Kolat, hücre duvarlarında ortaya çıkan bu ayrıntıyla ilgili olarak Vakıflar Bölge Müdürlüğü Sanat Eserleri Şube Müdürü Osman Ayhan’dan bilgi aldı. Bu ayrıntının restorasyon sürerken fark edildiği kaydedilirken, medresenin minarelerinin alt kısımlarında yer alan mavi renkli şekillerde de ’Allah’ yazısına rastlandığı, bu şekillerin de temeldekiyle aynı olduğu belirtildi.

KİTABEDE YAZMIYOR

Eserin kitabesinde böyle bir bilginin bulunmadığı, bugüne kadar da bu ayrıntının fark edilmediği öne sürüldü. Sivas kent merkezinde Osmanlı döneminde yapılan Kale Camisi ile Selçuklu eserlerinden Buruciye ve Şifaiye Medresesi, Çifte Minareli Medrese ve Gökmedrese’deki restorasyon çalışmaları devam ediyor. Restorasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla bir çoğu kent meydanında bulunan eserler yeniden turizm etkinliklerine açılacak.

ÇİFTE MİNARELİ MEDRESE

1243’deki Sivas- Suşehri Köse Dağı’nda Selçuklular ile Moğollar arasında yapılan Köse Dağı Savaşı’ndan sonra, Anadolu ve Sivas’ta Moğol hakimiyetinin sona ermesinin ardından Sivas’ta bulunan İlhanlı Veziri Şemseddin Mehmet Cüveyni tarafından 1271 yılında yaptırılan Çifte Minareli Medrese, halk arasında Dar’ül Hadis olarak da bilinir. Minareler dışındaki medrese bölümünün harap olması nedeniyle 1882 yılında Sivas Valisi Sırrı Paşa tarafından ön cephesi hariç yıkılmıştır. 1886 yılında ana eyvana hastane yaptırılmıştır. Bu yapı daha sonraları Askeri Rüştiye olarak kullanılmıştır. 1914 yılından 1960 yılına kadar da İsmet Paşa ve Numune İlkokulu olarak hizmet vermiştir. 1960 yılından sonra bina Sivas Valisi Mehmet Varinli tarafından yıktırılmış, çevre düzenlemesi yaptırılarak bugünkü halini almıştır. Yapıldığı dönemde Vezir Şemseddin Medresesi olarak da bilinen Çifte Minareli Medrese’de Hukuku dersleri okutulmuştur.