BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Rusya, Suriye'de yardım koridoru önerisine temkinli yaklaştı

Fransa'nın gündeme getirdiği Suriye'de insani yardım koridorları oluşturulması önerisi, Almanya'dan sonra Rusya'dan da destek bulmadı. Moskova, Suriye içindeki diyaloğun teşvik edilmesi gerektiğini söylüyor.

Abone ol

Arap Birliği'nin Şam'a tanıdığı gözlemcilerle ilgili süre dolarken, Suriye'ye karşı izlenecek uluslararası tavır konusundaki tartışmalar sürüyor.

Fransa tarafından gündeme getirilen, Suriye toprakları içinde insani yardım koridorları oluşturulması fikri Almanya'dan sonra Rusya'dan da destek görmedi.

Fransa'nın insani koridor teklifini değerlendiren Rus Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Aleksander Lukaşeviç, "Bu konuda herhangi bir pozisyon almadan önce Fransa'nın teklifine açıklık getirmesini istiyoruz" dedi.

Alman Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle de dün yaptığı açıklamada, insani koridor teklifine sıcak bakmadıklarını belirterek, bunun Suriye'ye komşu ülkeler tarafından da kabul edilmeyebileceğini dile getirmişti.

Rus Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lukaşeviç, Suriye’ye yaptırım uygulama hazırlığında olan Arap Birliği’ne bunun yerine ülke içindeki diyaloğu teşvik etme yönünde çaba gösterilmesi çağrısında bulundu.

Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, Suriye toprakları dahilinde insani yardım koridoru açma fikrini Avrupalı liderlerle görüşeceğini ve konuyu önümüzdeki ay Brüksel'deki AB zirvesinde gündeme getireceğini söylemişti.

Juppe: İki olasılık var

Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe

Bu arada Fransa Dışişleri Bakanı Juppe dün Radio France'a verdiği mülakatta, önerdiği yardım koridorlarının Libya'da olduğu gibi Kızıl Haç gibi yardım örgütlerinin faaliyetlerini yürütebilecekleri alanlar anlamına geldiğini söyledi.

Fransa Dışişleri Bakanı bunun gerçekleşmesi için iki senaryo öne sürdü. Bunlardan ilki BM ve Arap Birliği gibi uluslararası örgütlerin Suriye hükümetinin onayını sağlamasından geçiyor.

Alain Juppe bunun gerçekleşmemesi halinde ikinci olasılığın "başka çözümleri" gerektireceğini belirtti, ancak askeri müdahale noktasında olunmadığını vurguladı.

Juppe, yardım koridoru fikrinin, rejim muhaliflerinden oluşan Suriye Ulusal Konseyi'nin talebiyle gündeme geldiğini belirtti.