BIST 9.999
DOLAR 32,38
EURO 34,77
ALTIN 2.440,64
HABER /  GÜNCEL

Tacizci toplum olduk!

Türk toplumunda kadınların %70’i cinsel tacize uğramış durumda..

Abone ol

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Songül Sallan Gül, Türk toplumunda kadınların yüzde 70'inin, tanımadığı birisi tarafından cinsel tacize uğradığını bildirdi.

Prof. Dr. Gül, SDÜ Kadın Sorunlarını Araştırma ve Uygulama Merkezi ve Kadın Topluluğu, Arı Hareketi ve Türkiye Kadın Girişimciler Derneği tarafından 6 ilde yarısı kadın 654 kişiye uygulanan ''Gençler Şiddeti İçselleştiriyor mu?'' konulu anket sonuçlarını açıkladı.

Sallan Gül, anket sonuçlarına göre toplumda kadın ya da erkek herkesin şiddetle karşılaştığını, şiddetin kamusal alanda olması durumunda gençlerin olayı resmi otoritelere yansıtma eğiliminde olduklarını ifade etti.

KADINA YÖNELİK ŞİDDETİN BOYUTLARI

Prof. Dr. Sallan Gül, anketle gençlerin aile içi rol dağılımında toplumsal cinsiyet algılarıyla şiddet ve ''Kadına Yönelik Şiddet''in boyutlarının saptanmaya çalışıldığını belirtti. 16-25 yaş arasındaki kadınların başta babaları ve erkek kardeşleri olmak üzere, en çok aile bireylerinden fiziksel şiddet gördüklerini aktaran Prof. Dr. Gül, ''Anket çalışmasında, tanımadığı biri tarafından cinsel tacize uğradığını söyleyen kadın oranının yüzde 70'i bulduğunu belirledik'' dedi.

Prof. Dr. Sallan Gül şu bilgileri verdi:

''Araştırmaya göre, kadın ya da erkek, herkes şiddetle karşılaşıyor. Erkeklerin yüzde 70,9'u, kadınların yüzde 58,7'si 'herhangi birinden kötü söz işittiğini' söylüyor. Erkeklerin yüzde 48,6'sı, kadınların yüzde 28,7'si 'herhangi birinden fiziksel şiddet gördüğünü' belirtiyor.

EN BÜYÜK ŞİDDET ORANI AİLEDE

Kadınlara dönük şiddetin kaynağına bakıldığında, ilk sırada aile geliyor. Kadınlar, en büyük şiddeti ailede görüyor. Kadınların yüzde 34,4'ü babasından ya da ağabeyinden, yüzde 32,8'i anne ve diğer aile büyüklerinden şiddet gördüğünü söylüyor. Kadınlar, 'kıyafetleri ve erkek arkadaşları' nedeniyle erkeklere oranla daha yüksek oranda şiddet görürken, yine erkeklere oranla daha fazla 'cinsel ayrımcılığa ve cinsel tacize' uğradıklarını kaydediyorlar. Anket, kadınların yüzde 70'inin, tanımadığı biri tarafından cinsel tacize uğradığını ortaya koyuyor.''

ERKEK VE KADIN ALGISI

Prof. Dr. Songül Sallan Gül, araştırmayla toplumdaki aile içi rol dağılımını da incelediklerini belirterek, şunları kaydetti:

''Araştırmaya göre erkekler, kadınların evlendikleri zaman 'kadın' olduğunu, kadınlarsa erkeklerin askere gittiği zaman 'erkek' olduğunu düşünüyor. Katılımcıların yüzde 71,3'ü 'evin temizliği ve bakımından', yüzde 63,8'i 'yemek pişirmekten ve hazırlamaktan' kadınları sorumlu görüyor. Buna karşılık katılımcıların yüzde 77,2'si 'evdeki tamirat ve onarımlardan' erkeklerin sorumlu olduğunu belirtiyor. Komşuluk ve aile içi ilişkiler ile çocukların eğitiminden kadın ve erkeğin ortak sorumlu olduğu düşünülüyor.''