BIST 9.975
DOLAR 32,38
EURO 34,76
ALTIN 2.437,34
HABER /  DÜNYA

Babalara 1 yıl doğum izni!

Bir düşünün: Çocukları olan anne babalar maaşlarının yüzde 80'ini alarak 1 yıl doğum izni kullanabiliyor. İşte o ülke

Abone ol

İsveç’e çalışmak üzere Türkiye’den daha çok Konya’nın Kulu ilçesinden gidenler olduğu için özellikle İsveç’in başkenti Stockholm’de yaşayan her 10 Türk’ten neredeyse 9’u Kululu. Kululular, İsveç’te Kululuların
sayısının ne kadar çok olduğunu anlatmak için İsveç’ten "Kulufonya" diye söz ederek, espri yapıyorlar. İsveç’te yaklaşık 50 bin Kululu’nun yaşadığı sanılıyor.

LOKANTALARIN ÇOĞU TÜRKLERİN

Almanya kadar olmasa da Türklerin yoğun olarak yaşadığı İsveç’te başta Stockholm ve Göteborg olmak üzere, büyük şehirlerdeki lokantaların çoğunluğunu Türkler işletiyor. Türkler lokantacılığın yanı sıra marketlerde de çalışıyorlar.

Türklerin kendi gelenek ve göreneklerini yaşattıkları İsveç’te Türk mutfağının geleneksel yiyeceklerini marketlerde bulmak mümkün. Bazı marketlerde "bulgur", "tarhana" dahi satılıyor.

Avrupa’nın kuzeyinde kuzey kutbuna yakın bir bölgede soğuk iklime sahip İsveç’te kişi başına düşen milli gelir yaklaşık 30 bin dolar olarak hesaplanıyor.

KADINLARA POZİTİF AYRIMCILIK

İsveç Anayasası’nda yer alan "kadınlar için pozitif ayrımcılık" ilkesi çalışma hayatı başta olmak üzere kadın haklarının korunmasında ciddi rol oynuyor. İsveç Parlamentosu’ndaki milletvekillerinin yüzde 47’si kadınlardan oluşurken, kabinedeki bakanlıkların yarısını da kadınlar üstlenmiş. İsveç’te çocuklar için yapılan yasal düzenlemeler, çocuğun bebeklikten itibaren sağlık ve eğitim haklarını güvenceye alıyor.

BABALAR DOĞUM İZNİNİ ANNEYE DEVREDEBİLİYOR

İsveç’te çocukları olan anne ve baba 1’er yıl doğum izni kullanabiliyor, baba isterse izin hakkını eşine devrediyor. Böylece kadın 2 yıl süreyle maaşının yüzde 80’ini alarak bebeğini büyütebiliyor.

Antalya’da gazetecilik yaparken 2001 krizinde işinden ayrılıp Stockholm’e yerleşen Yüksel Çakıroğlu, iki çocuklarından sonra hamile kalan eşi Nurdan Çakıroğlu’nun ikiz bebek dünyaya getirdiği için kendilerine 360 yerine 420’şer gün izin verildiğini, iznini eşine devrettiğini, bu nedenle eşinin yaklaşık 2.5 yıl, maaşının yüzde 80’ini alarak bebeklerini büyüteceğini, ayrıca bebekleri için çocuk yardımı alacağını söyledi.