BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,88
ALTIN 2.441,35
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

SYDV yardımları köylüyü tembelleştirdi

Erzurum’da SYDV tarafından yapılan yardımlar, insanları üretimden uzaklaştırıyor

Abone ol

Erzurum Ziraat Odası Başkanı Mücahit Harmandar, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nca (SYDV) yapılan gıda ve para dağıtımının köylüyü üretimden uzaklaştırdığını söyledi.

Devletin gıda yerine hayvan dağıtmasını isteyen Harmandar, “Balık vermek yerine balık tutmak öğretilirse insanlar daha çok para kazanabilir. Aksi halde sadece devletten yardım alarak yaşar hale gelirler. Bu da besiciyi tembelleştirir” dedi.

Bir dönemler Türkiye’nin küçük ve büyükbaş hayvancılıkta ilk sıralarda yer alan, nüfusunun yüzde yaklaşık 40’ı tarım sektöründe yer alan Erzurum’da SYDV tarafından yapılan yardımlar, insanları üretimden uzaklaştırıyor. 25 yıl önce büyük ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği ve kesiminde önemli bir merkez olan Erzurum’un zaman içerisinde bu özelliğini kaybettiğini ifade eden Ziraat Odası Başkanı Mücahit Harmandar, son yıllarda artan yardım dağıtımlarının da çiftçiyi tembelleştirdiğini kaydetti.

SYDV’nin gıda ve para dağıtmak yerine koyun dağıtmasını isteyen Harmandar, “Çiftçiye balık vermek yerine balık tutmayı öğretmek daha doğru olur. Bunu da şartlı olarak yapabilirler. Biz de gereken tüm desteği verelim. Gıdaya harcanan parayla koyun alınarak köylüye teslim edildiği takdirde, besiciler para kazanmak için koyun aşılaması yaparak sayıyı daha da artıracaktır. Böylece insanlar devletin vereceği yardımlarla değil, kendi kazandıklarıyla evlerinin geçimlerini sağlayacaklardır” diye konuştu.