BIST 9.693
DOLAR 32,48
EURO 34,75
ALTIN 2.494,92
HABER /  GÜNCEL

Suud Kralı Selman’a Ankara'da not şoku!

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’ten Kral Selman Türkiye’yi ziyaret ederken not indirimi geldi. Fitch, Suudi Arabistan’ın notunu AA-‘ye indirdi, görünümü ise negatifte bıraktı.

Abone ol

Kurumdan yapılan açıklamada, not indirimini petrol fiyatlarında yaşanan düşüşün 2016 ve 2017 yıllarında ülke gelirine yapacağı revizyonun etkilediği belirtildi.

Suudi Arabistan’ın notu daha önce diğer kredi derecelendirme kuruluşları Moody’s ve Standard & Poor’s tarafından da kırılmıştı.  

S&P DE İNDİRMİŞTİ

S&P, Suudi Arabistan'ın notunu“A+”dan “A-“ ye düşürmüş, not görünümünü ise “durağan” olarak belirlemişti.Not indirim kararına gerekçe olarak, düşmeye devam eden petrol fiyatlarının, petrol ihracatından elde edilen gelirlere dayanan Suudi Arabistan ekonomisini olumsuz etkilemesi gösterilmişti. 

GSYH UYARISINDA BULUNULMUŞTU

Suudi Arabistan'da kişi başı gelirin aynı not seviyesine sahip olan diğer ülkelerin altına düşeceği öngörüsüne yer verilen açıklamada, ayrıca kamu borcunun 2016-2019 döneminde gayrisafi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranının yüzde 7'yi geçebileceği uyarısında bulunulmuştu.