BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 35,16
ALTIN 2.323,52
HABER /  MAGAZİN

Suriyeli bilim adamı Edward Norton'ı ağlattı

ABD'li ünlü aktör Edward Norton, Türkiye'de yaşayan Suriyeli bilim adamının yaşadığı acıya kayıtsız kalmadı. Bilim adamının yaşadığı acı hikayeyi duyunca gözyaşlarına boğulan oyuncu yardım kampanyası başlattı.

Abone ol

ABD'li aktör Edward Norton, İstanbul'da yaşayan Suriyeli bilim adamının sosyal medya üzerinden yayılan hikâyesini öğrenince, gözyaşlarına boğularak hemen bir yardım kampanyası başlattı.

'Dövüş Kulübü' ve 'Birdman' gibi filmlerin yıldızı, oğlu ve kızıyla birlikte ABD'nin Michigan eyaletine gitmeye hazırlanan mucit için şu ana dek yaklaşık 450 bin dolar yardım topladı. 

ACI HİKAYE SOSYAL MEDYADA YAYILDI

Adı açıklanmayan bilim adamının yürek burkan hikâyesi ilk olarak geçen hafta 'Humans of New York' (HONY) adlı bloğun kurucusu Brandon Stanton tarafından dillendirildi. 

EŞİNİ VE KIZINI KAYBETTİ

Eşinin ve kızının da aralarında bulunduğu yedi akrabasını bir füze saldırısı sonucu yitiren, akabinde de üzüntüden mide kanseri olan bilim adamının yaşadıkları kısa süre içinde sosyal medyada yayıldı.  

ABD BAŞKANI OBAMA KAYITSIZ KALMADI

Duruma ABD Başkanı Barack Obama da kayıtsız kalmamış ve HONY'nin Facebook sayfasında şu mesajı paylaşmıştı: "Bir eş ve bir baba olarak yaşadığınız kayıplarınızı hayal dahi edemiyorum. Siz ve aileniz bir ilham kaynağısınız. Michigan'ın muhteşem insanlarının sizi şefkat ve hak ettiğiniz destekle kucaklayacağını biliyorum. Hâlâ fark yaratabilirsiniz. "Ve hayallerinizin peşine burada düşeceğiniz için gurur duyuyoruz. Yeni evinize hoş geldiniz. Siz Amerika'yı büyük yapan şeyin bir parçasısınız." 

GÖZYAŞLARINA BOĞULDU

8 Aralık'ta HONY'nin Facebook hesabından paylaşılan hikâyenin kendisini gözyaşlarına boğduğunu söyleyen ünlü aktör, başlattığı yardım kampanyasının 'tanıtım' bölümünde şu ifadeleri kullandı: 

BİRÇOK İNSANI DARMADAĞIN EDECEK KAYIPLAR YAŞADI

"Bu adam, birçok insanı darmadağın edecek büyük kayıplar yaşadı ve hâlâ tutkuyla dünyaya olumlu bir katkı sunmak için şans istiyor. Böyle insanların toplumumuza dâhil olmasını hoş karşılamaz ve hayatıyla bir etki yaratma rüyasına destek vermezsek, işte o zaman kendimize anlattığımız toplum olamayız.

İNSANLIK DIŞI SESLERİ REDDEDELİM

Bize ‘mültecilerden korkun’ diyen insanlık düşmanı sesleri reddedelim ve bu adam ile ailesine Amerikalıların neden ibaret olduğunu gösterelim. Göçmenlerin enerji ve rüyalarıyla inşa edilen bir ülkenin, hâlâ, daha iyi bir hayat umuduyla buraya gelen cesur insanlara inandığını gösterelim."

Edward Norton, yardım kampanyasını crowdrise.com adlı internet sitesinden başlattı.

SURİYELİ BİLİM ADAMI HİKÂYESİNİ ANLATIYOR

Geçimini temin etmek için Türkiye'de ufak tefek işlerde çalıştığını söyleyen Suriyeli bilim adamı, trajik hikâyesini şu sözlerle anlatmıştı:

"Eviminin (farklı renklerde dört ev) tasarımını ben yaptım. Bunun için para biriktirmiştik. İnşaatla bizzat ilgilendim. Ordunun attığı bir füze sarı evin içinden geçip pembe evde patladı. Bu bir anti-personel füzeydi. Meskûn alanlarda kullanılmaması gerekiyordu."

SALDIRIDA 16 KİŞİ ÖLDÜ

"Füzenin içinde her biri iğneler ve şarapnelle dolu 116 bomba vardı. Pembe evde kardeşim oturuyordu. Tüm ailesi öldü. İkinci füze yeşil eve düştü ama patlamadı. Burası benim evimdi. Eğer füze patlasaydı, sağ çocuğum kalmazdı. Evin sadece üst katı gitti. Ama karım ve kızım o kattaydı. Saldırıda 16 kişi öldü. Yedisi benim ailemdendi."

ANNESİ VE KARDEŞİNİN CESET PARÇLARINI ELLERİYLE TAŞIDI

"Evimize füze düştüğünde şehir dışında bir şantiyedeydim. Yardım edecek kimse yoktu. Oğlum annesinin ve kız kardeşinin cesetlerinin parçalarını elleriyle evin dışına çıkardı." 

"O zaman 14 yaşındaydı. Çok zekiydi. Sınıfının birincisiydi. Artık eskisi gibi değil. Başımıza gelen bu olaydan sonra defterine sürekli "anne, anne" diye yazıyordu. Tüm gece ağlıyordu. İki yıl geçti hâlâ çok acı çekiyor." 

ÜZÜNTÜDEN MİDE KANSERİ OLDUM

"Bombardımandan önce hiçbir sorunum yoktu. Sanırım üzüntü ve sıkıntıdan kanser oldum. Mide kanseriyim. Sizinle ağrı kesici aldığım için konuşabiliyorum. Ağrım giderek artıyor. Bir şey yiyemiyorum. İç kanamam var. Burada beş hastaneye gittim. Hepsi bir şey yapamayacaklarını söylüyor. Çünkü sigortam yok." 

DEPREMİ HAFTALARCA ÖNCEDEN TAHMİN EDEN CİHAZ BULDU

"Dünyada hâlâ fark yaratabileceğimi düşünüyorum. Birkaç icadım var ve Amerika'ya gidince bunlara patent alabilmeyi umuyorum. İcatlarımdan biri şimdi İstanbul metrosunda kullanılıyor. Trenin hareketinden elektrik üretiliyor. Yakıtsız 48 saat uçabilen uçak projem var. Depremi haftalar öncesinden tahmin edebilen bir cihaz projem var kafamda."