BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  DÜNYA

Putin'den Türkiye'ye ikinci şok! Bu kez kafaya koydu

Rus uçağının düşürülmesinin ardından Türkiye-Rusya arasındaki sular bir türlü durulmuyor. Türkiye için peşpeşe yaptırımlar uygulayan Putin'in yeni hedefi ise bu kez çok başka...

Abone ol

TÜRKİYE ile Rusya arasında yaşanan 'uçak krizi' sonrası, Rusya’nın tek taraflı uygulamaya koyduğu yaptırımların genişletileceği açıklandı. Yeni yaptırım paketinin ağırlıklı olarak hizmet sektörünü kapsayacağı ifade ediliyor.

Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni yaptırım listesi genelde hizmet sektörünü kapsıyor. Rusya hükümetinin ek yaptırım paketi hazırladığını Kommersant gazetesi duyurdu.

PARA TRANSFERLERİ DURDURULUYOR

Kararnamenin taslak metnini okuduğunu duyuran Rus gazetesi, “Ek yaptırımlar Rusya’nın devlet ve özel sektör olarak Türkiye’den hizmet satın almasına neredeyse tamamen yasaklıyor. Rusya ile Türkiye arasında hizmet karşılığı tüm para transferi akışı durduruluyor.


İHALELERE KATILIMA YASAK

“Bu madde Rus vatandaşlarının acenteler dışında tek başına internet siteleri üzerinden Türkiye’deki otellerde yer ayırtmasını engellemeye yönelik olabilir

 Yeni yaptırımlar turizm sektöründe otel işletmeciliği ve hizmetleri, ağaç sanayi sektörünü, Rusya devlet ve özel teşebbüslerin Türk firmalarıyla yeni hizmet anlaşmaları yapmasını, Türk şirketlerinin Rusya devlet kurumlarıyla özel şirketlerin açtığı ihalelere katılmasına yasak getiriyor.

Ayrıca Rusya’daki sivil havayolu şirketleri bundan böyle pilotlarını Türkiye’ye eğitim için göndermeyecek” şeklinde özetledi.

Efes'den Kastamonu Holding'e, Colin's'den LC Waikiki'ye kadar pek çok isim yapmış Türk şirketi sıralanıyor ve yeni yaptırımların bu gibi büyük şirketleri etkilemeyeceği yorumu yapılıyor.

Turizm sektörüyle ilgili zaten yasak getirildiği için ek maddenin ne anlama gelebileceğini yorumlayan Rus hukukçular ise “Bu madde Rus vatandaşlarının acenteler dışında tek başına internet siteleri üzerinden Türkiye’deki otellerde yer ayırtmasını engellemeye yönelik olabilir” yorumunu yaptı.

10 ARALIK SINIR

Ancak tüm bu önlemler, 10 Aralık tarihinden önce Türk şirketlerinin yapmış oldukları anlaşmaları kapsamayacak. Ayrıca Rusya yasalarına göre kurulmuş şirketler de kapsam dışında.

Bu durum iş çevrelerinde "Yeni şirketlere izin yok ama eskileri şartlara uyum sağlayarak çalışmaya devam edebilecek" diye değerlendiriliyor

Rusya resmi makamları, 2018 Dünya Futbol Şampiyonası projeleri dahil, devam eden büyük inşaat işlerinde Türk şirketlerine zorluk çıkarılmayacağını daha önce açıklamıştı. Haberde, yaptırımların beklenenden daha "yumuşak" olduğu ve pek çok sektör temsilcisine "rahat nefes aldıracağı" yorumu yapılıyor.