BIST 9.715
DOLAR 32,50
EURO 34,91
ALTIN 2.438,01
HABER /  GÜNCEL

Suriye'de neler olacak İbrahim Kalın açıkladı

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Suriye Barış Görüşmeleri, Güneydoğu'daki operasyonlar, yeni anayasa ve başkanlık sistemi hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.

Abone ol

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın gündeme ilişkin son dakika açıklamalarda bulundu.

Cenevre'de Cuma günü gerçekleştirilecek Suriye Barış Görüşmeleri'ne PYD'nin katılacağı haberlerine ilişkin açıklama yapan İbrahim Kalın, "Türkiye-Suriye sınırında ya da 'Suriye'nin Kuzeyi' diye ifade edilen o bölgede fiili durumlara bir müsamaha göstermemiz söz konusu değil. Oradaki etnik yapılarla oynamak, diğer gruplar üzerinde baskı kurmak ya da savaş suçu teşkil edecek eylemlerde bulunmak... Bunları kabul etmemiz elbette mümkün değil. DAİŞ ile mücadele bahanesiyle oradaki coğrafyayla, demografiyle oynamak ancak Suriye'nin geleceğini daha da karartır. Bu konuyla ilgili sahadaki süreçleri yakından takip ediyoruz." dedi.

"SİLAH BIRAKMALARI YÖNÜNDE ÇAĞRI YAPMALARI..."

Güneydoğu'da bölücü terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonlar hakkında konuşan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Zaman zaman bize yapılan 'çatışmalar dursun, operasyonlar durdurulsun, şu yapılsın bu yapılsın' türü çağrıların doğru adresi 'terör örgütüne silah bırakma' çağrısıdır. Bizim onlara da çağrımız, bize, kamu düzenini kurmak için yaptığımız faaliyetlerle ilgili çağrı yapmak yerine, terör örgütüne ve onların bağlı olduğu gruplara silah bırakmaları yönünde çağrı yapmalarıdır. " dedi.

"HAKİKATLERLE BİR İLGİSİ OLMADIĞI AÇIK BİR ŞEKİLDE ORTADA"

"Terör örgütü ile yapılan mücadele hiçbir zaman Kürtlerle yapılan bir mücadele değildir." diyen Kalın konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı:

"Bunun tersini iddia etmek, terör örgütünün Kürtleri temsil ettiğini, hatta onları eşitlemek anlamına gelir ki bunun hakikatlerle bir ilgisi olmadığı çok açık bir şekilde ortadadır. Terör örgütünün kendini Kürt vatandaşlarımızın hamisi, temsilcisi gibi gösterme gayreti olabilir, bu bir propagandadan ibarettir."

"HENDEKLERİN NASIL KAZILDIĞI HERKES TARAFINDAN BİLİNİYOR"

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, kaymakamlarla buluşmasında kullandığı “Gerekirse mevzuatı bir kenara koyun” ifadesiyle ilgili yaşanan tartışmalara ilişkin, “Özellikle son aylarda Doğu ve Güneydoğu’da belli belediyelerin ne tür yasa dışı faaliyetler içinde olduğunu biz gördük. Bunu yasal çerçeveye, kılıfa uydurmaya çalışıyor olabilirler. Ama bu hendeklerin çukurların hangi makinalarla ne tür imkanlarla kazıldığı artık herkes tarafından biliniyor. Dolayısıyla burada Cumhurbaşkanımızın yaptığı çağrı doğrudan bununla ilgilidir yani devletin verdiği imkanları devlet aleyhine kullanmaya çalışanların önüne geçmek amacıyla yapılmış bir çağrıdır” dedi.

"YAPILAN TARTIŞMALARDAN MEMNUNİYET DUYUYORUZ"

Yeni Anayasa ve Başkanlık Sistemi hakkındaki gelişmeleri aktaran İbrahim Kalın, açıklamalarını şu şekilde sürdürdü:

Yeni Anayasa ve Başkanlık sistemi konusunda alınmış olan ilerlemeden memnunuz. Yeni Anayasa şüphesiz Türkiye'nin 2023 yılı için atacağı adımlar için çok önemli olacaktır. Yeni Anayasa, 2023'te Türkiye'nin dünyada kendini nasıl konumlandıracağını belirleyecek bir adım olacaktır. Meclis'te Anayasa uzlaşma komisyonu çalışması başladı. Sayın Cumhurbaşkanımızda bu teşviklere destek vermek için bir takım çalışmaları oluyor.

En temel konu Başkanlık sistemi tartışmasının halkın devletle ilişkisi belirleyecek bir model tartışması olmalıdır. Bu kontrol denge mekanizmasında başkanlık sisteminde yapılmasıdır. Önümüzdeki haftalarda, aylarda tartışmalar devam edecek. Biz bu tartışmalardan büyük memnuniyet duyuyoruz.