BIST 9.719
DOLAR 32,55
EURO 34,83
ALTIN 2.432,65
HABER /  GÜNCEL

4 yılda değişen harita! Kürtler ve PYD'ye bakın!

SURİYE için Cenevre görüşmeleri krizi sürerken ülkenin ortaya çıkan haritası ibretlik. 2012'de ilk Cenevre görüşmesinin olduğu tarihte haritada PYD yer almazken, 2016 Cenevre zirvesinin arefesinde durum bakın ne?

Abone ol

CENEVRE zirvesi için geri sayım sürerken PYD krizi henüz net olarak çözümlenmiş değil. Türkiye masada PYD'yi görmek istemiyor. Rusya ve ABD ise PYD'yi de pazarlığa oturtmak istiyor. Türkiye son olarak PYD varsa biz yokuz demeye getirdi.

Peki ilk Cenevre zirvesinde varlığı bile bilinmeyen PYD 4 yılda nasıl pazarlığın tarafı konumuna geldi?

Bunun için değişen Suriye haritasına bakmak hayli aydınlatıcı olacak. El Cezire 2012 yılındaki ilk cenevre zirvesinden bugüne değişen Suriye haritasını ortaya koydu. Bakın haritada neler değişmiş PYD nereden nereye gelmiş?

30 HAZİRAN 2012 1. CENEVRE ZİRVESİ


2012 yılındaki Suriye haritasında ne IŞİD ne de PYD var. Sadece Esad ile muhalifler arasında topraklar bölünmeye başlamış. Muhalifler Hama, Humus ve Deyr ez Zor'da hakim konumda. Tablo bu haldeyken yapılan 1. Cenevre zirvesi başarısızlıkla sonuçlandı. Görüşmede ne Esad ne de muhalefet vardı. 1. Cenevre zirvesi yapıldığında Suriye henüz kan deryasına dönmemişti. Ölü sayısı 10 bin sığınmacı sayısı ise 112 bindi.

16 ŞUBAT 2014 - 2. CENEVRE ZİRVESİ SURİYE HARİTASI

İkinci Cenevre zirvesi 2014 yılında yapıldı. Artık Suriye haritası bambaşka bir hal almış, ortaya IŞİD ve PYD diye iki ayrı aktör çıkmıştı.


İikinci Cenevre zirvesi de birincisi gibi BM özel temsilcisinin 'başarısız olduk özür dileriz' istifası ile noktalandı. Zirveye İran davet edilmezken Türkiye ile birlikte 40 ülke katıldı. Bu kez masada hem Esad rejimi hem de muhalifler vardı. PYD ise çağrılmamıştı.

İkinci Cenevre zirvesi sırasında Suriye tam bir kan deryasına dönmüştü. Ölü sayısı 135 bine çıkarken 3 milyon Suriyeli de mülteci konumuna düşmüştü.

OCAK 2016 - 3. CENEVRE ZİRVESİ ÖNCESİ SURİYE HARİTASI


3. Cenevre zirvesi öncesinde Suriye haritasına bakıldığında 2. Cenevre zirvesinden bu yana en fazla kazancı PYD'nin sağladığı görülüyor. 2. Cenevre görüşmelerindeki toprağını iki katına çıkarmış durumda. Bu tabloya dayanarak da Cenevre görüşmesinde masada sandalye istiyor.

MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU : "Cenevre'de Suriye barış görüşmelerinde eğer PYD masada olursa Türkiye görüşmelere katılmayacak, yani boykot edecek. Müzakere masasında terör örgütleri olamaz. Türkiye'nin tutumu nettir. Muhalefetin de bunu kabul etmesi mümkün değildir."

PYD CENEVRE'YE DAVETİYE ALDI MI?

Türkiye PYD'nin terör örgütü PKK'nın uzantısı olduğunu belirterek masada yer almasına itiraz ediyor. Son durumda PYD'nin durumu henüz net değil. Salih Müslim davetiye almadıklarını söylüyor. Ancak PYD'nin içinde yer aldığı Demokratik Suriye Meclis'i Cenevre davetiyesini aldı. Haliyle PYD dolaylı da olsa Cenevre masasında kendine bir sandalye bulacak.

SURİYE'NİN SON DURUMU

3. Cenevre zirvesi masada kim olacak krizi nedeniyle 4 gün ertelemenin ardından 29 Ocak 2016 günü gerçekleşecek. Hala masada kim olacağı net değil. Suriyle'de ise tablo daha da karanlık ve kanlı. Ölü sayısı 250 bine, mülteci sayısa 6 milyona çıkmış durumda. Üçüncü Cenevre görüşmesinde Suriye'de 6 ay içinde geçiş hükümeti kurularak 18 ay içinde seçimlere gidilmesi planlanıyor. Esad'ın geleceği konusunda ise henüz taraflar anlaşabilmiş değil.