BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Suriye tankları Homs kentine ilerliyor

Binlerce kişinin daha fazla sosyal ve siyasi hak talebiyle sokaklara döküldüğü Suriye'de hükümet güçleri, dün gösterilerin düzenlendiği Homs kentine ilerliyor. Hükümet, göstericilere teslim olmaları için 15 Mayıs'a dek süre tanıdı.

Abone ol

Suriye'deki eylemcilerin bildirdiğine göre hükümet güçlerine bağlı tanklar, dün gece protesto gösterilerinin düzenlendiği Homs kentine doğru ilerliyor.

Homs kentinde dün 1000 kadar gösterici toplanarak Dera'daki tutuklamaları protesto etmişti.

Dera'da askerlerin ev ev dolaşarak yüzlerce erkeği gözaltına aldığı haberleri bulunuyor.

Ülke genelinde 2843 kişinin gözaltına alındığı belirtiliyor.

Protestocular, bu rakamın 8 bin olabileceğini, kimilerinin işkenceye maruz kaldıklarını savunuyor.

ABD yönetimi, baskınları "barbarca" diye niteledi.

İnsan hakları örgütleri, Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın rejimine karşı 15 Mart'tan bu yana, yani beş haftadır süren protestolarda ülke çapında 560 kişinin öldürüldüğünü söylüyor.

Suriye İçişleri Bakanlığı, göstericilere teslim olmaları ve ellerinde olan her türlü silahı da teslim etmeleri için 15 Mayıs'a kadar süre tanıdıklarını açıkladı.

Suriye-Ürdün sınırında bulunan bir BBC muhabiri, hükümetin protesto göstericilerine siyasi reform talep eden Suriyeliler olarak değil, adi suçlular olarak baktığını bildiriyor.

Kuşatma altında kentler

Yabancı gazetecilerin Suriye'ye girişine izin verilmediği için haberler doğrulanamıyor.

Suriye'den gelen haberlere göre ülkenin kuzeyinde binlerce kişi, daha fazla sosyal ve siyasi özgürlük talebiyle sokaklara döküldü.

Başkentteki Şam Üniversitesi ekonomi fakültesinde öğrenciler oturma eylemi düzenledi.

Ülkenin ikinci büyük kenti Halep'teki üniversitede de binden fazla öğrenci, protesto gösterileri düzenledi.

Polisin göz yaşartıcı gaz kullandığı ve çok sayıda kişiyi tutukladığı yolundaki haberler ise henüz bağımsız kaynaklarca doğrulanamadı.

Suriye'nin kuzeydoğusundaki Kamışlı kentindeki gösterilere de binlerce kişi katıldı.

Suriyeli güvenlik güçlerinin güneyde Dera kentinin tanklar ve askeri birliklerle kontrol altına alınması sonrası liman kenti Banyas'ı kuşattığı bildirildi.

Protestocuların verdiği bilgiye göre askerler, kente kuzey ve güneyden giriş çıkışları kapatırken, hükümet yakın köylerdeki destekçilerini silahlandırdı.