BIST 9.751
DOLAR 32,52
EURO 34,80
ALTIN 2.420,82
HABER /  GÜNCEL

Suriye muhalefetinden flaş Cenevre kararı!

Yüksek Müzakere Konseyi Heyeti, taleplerinin güvencesini aldıklarını ve Cenevre'ye gideceklerini söyledi.

Abone ol

Riyad'da 4 gündür toplantı hâlinde olan ve Birleşmiş Milletler 'hava saldırılarını, kuşatmaları ve insani yardımlara engelleri durdurmayı' garanti etmezse Cenevre'ye katılmayacaklarını söyleyen Suriyeli muhalifler, BM'nin kendilerine güvence verdiğini ve Cenevre'deki Suriye görüşmelerine katılacaklarını açıkladı.

Ancak Cenevre'ye gelecek olan heyet, pazarlık için değil, BM'nin insani yardım,bombardımanın durması gibi konularda ne yapacağını görüşmeye geleceğini söyledi. Suriye Yüksek Müzâkere Heyeti, Suriye rejimi ile siyasi süreç görüşmelerinde ise yer almayacağını söyledi.

Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura, muhaliflerle pazar günü görüşme imkânı bulacağına inandığını söyledi.

Muhalifler, Cenevre'de masaya oturmadan önce bazı konularda güvence istemişti: İhtiyaç hâlindeki bölgelere insani yardım ulaştırılması, yerleşim yerlerindeki kuşatma ve ambargoların kaldırılması ve sivil yerleşimlere hava saldırılarının durdurulması.

Tek heyetle Cenevre görüşmesi

Riyad'daki muhalif grupların katılıp katılmama yönünde henüz son kararını açıklamadıkları Cenevre'deki Suriye görüşmeleri, BM'nin Suriye rejimi heyetiyle görüşmesiyle resmen başladı. De Mistura, Cuma günü ilk olarak Suriye'nin BM'deki daimi büyükelçisi Beşar Caferi ve beraberindeki 15 kişilik heyet ile bir araya geldi.

BM'den yapılan açıklamada, De Mistura'nın diğer gruplarla da iletişim halinde olduğu belirtildi. BM açıklamasında "25 Ocak'ta da belirtildiği gibi görüşmeler dolaylı olacak, yani De Mistura, taraflarla ayrı ayrı görüşecek" denildi.

Muhaliflerin şartları

Riyad'da 4 gündür görüşmelerini sürdüren muhalifler, katılım için şartlar öne sürmüştü. Muhalifler, bir ön heyet göndermeyi tasarlamış, eğer bu heyet Cenevre’ye gelirse, bombardımanın durması, insani yardım ulaştırılması ve kuşatmaların kaldırılması için BM’nin ne yapacağını duymak istediklerini ifade etmişti. 

Ateşkes öncelikli

Görüşmeler başlasa bile, planlandığı gibi, Suriye’de geçiş hükümeti kurulması üzerine değil, ateşkes sağlanmasına yoğunlaşması bekleniyor.

Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın ise Riyad muhalefetindeki bazı gruplara itirazı var. Bakanlıktan bugün yapılan açıklamada, Ceyşül İslam ve Ahrar el Şam grubunun Cenevre'ye katılmasının 'kabul edilemez' olduğu belirtildi.

Toplantılara PKK'nın Suriye'deki kolu PYD davet edilmedi. Ancak PYD'nin de içinde yer aldığı, Suriye Demokratik Meclisi'nin diğer üyelerine davet gitti.