BIST 9.106
DOLAR 32,38
EURO 35,04
ALTIN 2.324,91
HABER /  GÜNCEL

Gözaltındaki 5 akademisyen için karar verildi!

Akademisyenlerin barış bildirisine imza attıkları için ev ve iş yerleri aranarak gözaltına alınan Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde görevli beş akademisyen serbest bırakıldı.

Abone ol

Bolu'da 'Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi' öncülüğünde hazırlanan bildiriye imza atan arkadaşları hakkında soruşturma açılmasına tepki göstermek için aynı bildiriye imza attan ve bu sabah gözaltına alınan 5 akademisyen serbest bırakıldı.

10 Ocak'ta yayımlanan, 'Bu Suça Ortak Olmayacağız' başlıklı bildiriye imza atan Abant İzzet Baysal Üniversitesi'de (AİBÜ) görevli Prof. Dr. Barış Kılıçbay, Doç. Dr. Selime Güzelsarı ve Dr. Ülkü Güney'in ev ve üniversitedeki çalışma odalarında, geçen 15 Ocak'ta polis ekipleri tarafından arama yapıldı. Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca haklarında, 'terör örgütü propagandası yapmak' suçlamasıyla başlatılan soruşturma kapsamında 3 akademisyen daha sonra gözaltına alındı ve ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.

AİBÜ'de görevli Prof. Dr. Bahadır Aydın, Prof. Dr. Cem Somel, Yrd. Doç. Dr. Cengiz Ekiz, Yrd. Doç. Dr. Cesim Çelik, Yrd. Doç. Dr. Mete Çetik ve Araştırma Görevlisi Orhan Kaya da 3 akademisyene destek amacıyla aynı bildiriye imza attı. Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı, sonradan bildiriye imza atan 6 akademisyen hakkında da aynı suçlamayla soruşturma başlattı.

İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, soruşturma kapsamında sabah erken saatlerde akademisyenlerin evlerine eş zamanlı baskın yaptı. Akademisyenlerden Bahadır Aydın, Cengiz Ekiz, Cesim Çelik, Mete Çetik ve Orhan Kaya'nın evlerinde bilgisayar, laptop ve cep telefonlarının kopyaları alındı. Bazı belge ve dökümanlara da el konuldu. Öğle saatlerine doğru evlerdeki arama tamamlandı. Daha sonra akademisyenlerin üniversitedeki çalışma odalarında da arama yapıldı. Aramaların tamamlanmasından sonra akademisyenlerin ifadeleri alınmak üzere emniyete götürüldü.

Cumhuriyet Savcısının talimatı doğrultusunda ifade veren 5 akademisyen, Bolu İzzet Baysal Araştırma ve Uygulama Hastanesi Köroğlu ünitesinde alınan sağlık raporlarının ardından serbest bırakıldı.
Serbest bırakılan akademisyenleri, hastane çıkışında üniversiteden akademisyen arkadaşları ve yakınları karşıladı.