BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL

Şura'da Vecdi Gönül'ün dediği oldu!

Kritik YAŞ toplantısında tutuklu askerlerle ilgili karar belli oldu. Bu kararı ilk dile getiren eski Bakan Gönül olmuştu

Abone ol

İNTERNETHABER

ANKARA- 3 günlük Yüksek Askeri Şura'da en çok merak edilen konu terfi sırasında olan ancak Ergenekon ve Balyoz davalarından tutuklu bulunan 14 general ve amiralin durumlarının ne olacağıydı.

Hükümetin emekliye sevk edeceği, Genelkurmay'ın ise bekletmek istediği konuşuluyordu.

Karar çıktı ve 14 general ve amiral ile ilgili olarak bir yıllık bekleme anlamına gelen temdit (uzatma) kararı alındığı açıklandı.

Bu karar 'asker de istediğini aldı' olarak yorumlandı ancak Milli Savunma eski Bakanı Vecdi Gönül aylar öncesinde Balyoz davası kapsamında tutuklu bulunan askerlerin durumlarının ne olacağıyla ilgili sorulara, "Açığa alınanlar ve tevkif edilenler emekli de edilemezler, terfi de edemezler" yanıtı vermişti.

Gönül, davası süren personelin emekli edilmeyecekleri gerekçesini TSK Personel Yasası'nın 65. maddesinin 'ı' bendinin son fıkrasına dayandırmıştı. Bu maddede "Soruşturulan veya kovuşturmasının devamı nedeniyle terfi edemeyen subay ve astsubaylardan, açığa çıkarılan, tutuklanan ya da açıkları kaldırılanlar veya tahliye edilenler hakkında, davaları neticeleninceye kadar rütbe bekleme süreleri ve rütbe karşılığı yaş hadleri uygulanmaz. Bunların Silahlı Kuvvetler'de kalabileceği azami süre, emsali neşetlilerinin Silahlı Kuvvetler'deki görev süresi kadardır" ifadesi yer alıyor.