BIST 10.267
DOLAR 32,26
EURO 34,78
ALTIN 2.412,69
HABER /  GÜNCEL

Süper Güce vizesiz giriş!

Artık Türkiye bir ülkeye daha vizesiz gidebilecek. İşte bu projede atılan önemli adımın detayları..

Abone ol

Türkiye ile Rusya arasında vizelerin kaldırılması anlaşmasının bugünlere kadar uzamasında önemli bir konu başlığı olan "Geri kabul" anlaşması Moskova'daki Rusya Federasyonu Federal Göç Servisi binasında imzalandı. Türkiye adına anlaşmaya Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk İşleri Genel Müdürü Büyükelçi Şakir Fakılı imza attı.

İmza töreni öncesi bir konuşma yapan Büyükelçi Fakılı şunları söyledi:

"Türkiye Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu arasında özellikle de son 20 yılda önemli bir dostluk ve iş birliği ilişkisi ortaya çıkmıştır. Özellikle insani ilişkiler bu yoğun işbirliği ortamında ön plana çıkmıştır. İki ülke arasında yoğun bir ziyaret trafiği vardır. Biliyorsunuz ki iki ülke arasında vize muafiyetini ön gören bir anlaşma imzalanmıştı. Şimdi de iki ülke arasında geri kabul anlaşması imzalanıyor. Bu iki anlaşmanın da onay sürecinin en kısa sürede tamamlanarak iki ülke arasında serbestçe vizesiz gidiş gelişlerin en kısa zamanda başlamasını ümit ediyoruz."

Heyetlerin selamlaşması ve gerçekleştirdikleri kısa konuşmalardan sonra imza törenine geçildi. Rusya Federasyonu adına anlaşmaya Federal Göçmen Servisi Başkan Yardımcısı Nikolay Smorodin imza atarken Türkiye adına Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk İşleri Genel Müdürü Büyükelçi Şakir Fakılı imza attı.

İmza töreni sırasında Federal Göçmen Servisi Başkan Yardımcısı Nikolay Smorodin anlaşmanın uygulamaya geçmesi sırasında doğabilecek sıkıntıların birlikte çözüleceğini belirtirken, Fakılı ise, "Anlaşmaların uygulanması ile ilgili her konuda karşılıklı gerekli anlayışı göstereceğinizden bizimde göstereceğimizden sizin de emin olmanızı isteriz. Ülkelerimiz ve insanlarımız için hayırlı olmasını istiyorum" dedi.

Fakılı, anlaşma sonrası Türk gazetecilere yaptığı kısa değerlendirmede, 'Geri Kabul' anlaşmasının yapıldığını ve bir onay sürecinin olduğunu, hem Türkiye'nin hem de Rusya'nın vize ve geri kabul anlaşmalarının onaylandığını karşılıklı olarak bir birilerine duyuracaklarını ve anlaşmaların onaylandıktan sonra onu izleyen 30 gün içerisinde vize muafiyeti de yürürlüğe girmiş olacağını söyledi.

Söz konusu anlaşmanın imzalanmasıyla iki ülke arasında Mayıs 2010'da imzalanan 'Vize Muafiyeti' anlaşmasının yürürlüğe girmesi için bir adım daha atılmış oldu.