BIST 9.042
DOLAR 32,33
EURO 35,08
ALTIN 2.300,61
HABER /  GÜNCEL

Sultanahmet Saldırısı flaş haber Efkan Ala açıkladı

İSTANBUL Sultanahmet'te meydana gelen canlı bomba saldırısıyla ilgili İçişleri Bakanı Efkan Ala ve Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maizière flaş bilgiler verdi. Efkan Ala, canlı bombadan bir hafta önce parmak izi alındığı iddialarını doğruladı.

Abone ol

İSTANBUL Sultanahmet'te meydana gelen ve 10 kişinin ölmesiyle sonuçlanan canlı bomba saldırısıyla ilgili İçişleri Bakanı Efkan Ala ve Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maizière son dakika açıklamalar yaptı.

Bakan Ala, canlı bombanın arananlar listesinde olmadığını belirterek, canlı bombadan bir hafta önce parmak izi alındığı haberlerini doğruladı. Ala, Sultanahmet saldırısıyla ilgili dün bir kişinin gözaltına alındığını söyledi. İçişleri Bakanı Ala, "Hedef kitle, aranan şahıslar arasında bulunmamaktadır, diğer ülkelerin bize gönderdiği hedef şahıslar arasında da, şu ana kadarki tespitlerimiz, bulunmamaktadır." dedi.

3 BİN 318 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Bakan Efkan Ala, bugüne kadar terör örgütleri ve DAEŞ'le mücadele kapsamında toplan 3 bin 318 kişinin gözaltına alındığını, bunlardan 847 kişinin tutuklandığını açıkladı. Bakan Ala, yakalananların büyük çoğunluğunun yabancı uyruklu olduğunu belirtti.

Almanya İçişleri Bakanı De Maizziere ise, dünkü bombalı saldırının direkt olarak Almanları hedef alan bir saldırı olmadığını belirtti.

Efkan Ala'nın açıklamalarından satırbaşları:

Sayın Bakan hoşgeldiniz. Bu toplantı teröre karşı etkili bir işbirliğinin göstergesidir. Şu ana kadar yapılan incelemelerle ilgili kısa bir bilgi sunacağım. Saldırıda 10 kişi hayatını kaybetmiştir. Birde canlı bomba hayatını kaybetmiştir. Hastanelerde şu an toplam 11 yaralı vardır. İlk etapta yaralı sayısı 17 idi, bir kişi hastanede vefat etti. Diğerleri de taburcu oldu. Bu 11 kişiden 9'u Alman uyrukludur. Biri Norveç, biri Peruludur. 9 Alman vatandaşından 2'sinin durumu ciddiyetini korumaktadır. Ama ameliyattan çıkmışlardır. Ve durumlarını en üst düzeyde takip ediyoruz.

"BİR TARAFTA DAEŞ'LE DİĞER TARAFTA PKK İLE MÜCADELE EDİYORUZ"

Küresel terör önümüzdeki yüzyılda bütün insanlığın en önemli sorun başlığıdır. Ve ülkeler arasında etkili bir işbirliğini zorunlu kılmaktadır. Ülkeler terörün kimliğine, amacına bakmadan mücadelede kesin bir işbirliği yapmalıdır. Türkiye bu konuda çok ciddi bir gayret içerisindedir. Bir yandan Suriye'de ortaya çıkan durumdan beslenen terör örgütleriyle mücadele ederken, diğer taraftanda PKK gibi terör örgütleriyle etkili mücadelesini yürütmektedir. Bu konuda da Almanya'nın yakın işbirliği için teşekkür ediyorum. Radikal terör örgütleri ve DAEŞ'le mücadele kapsamında bugüne kadar 3 bin 318 kişi gözaltına alınmıştır, Suriye'deki olaylardan itibaren. Bunlardan 847'si tutuklanmıştır. Çok önemli miktarı yabancı uyrukludur.

"35 BİN 970 KİŞİYE YASAK KONMUŞTUR"

Burada kaynak ülkelere, yani terör temayülü olanların gelip Suriye'ye geçmelerini engelleyecek biçimde hareket ettikleri noktada durdurulmaları gerektiği için diğer ülkelere açık çağrıda bulunuyorum. Çok ciddi tedbirler almalıdırlar ve işbirliğine açık olmalıdırlar. Yine Almanya'ya bu konuda yaptığı açık işbirliğinden dolayı teşekkür ediyorum. Bugüne kadar 124 ülkeden 35 bin 970 kişiye Türkiye'ye giriş yasağı konmuştur. Bunlardan 387'si Alman'dır ve Almanya ile yaptığımız işbirliği sonucu tespit edilmiştir. Yine 92 ülkeden 2 bin 894 kişi sınır dışı edilmiştir. Yine bunlardan 94'ü Alman uyrukludur ve bu da yakın işbirliği içinde belirlediğimiz kişilerdir. Değerli basın mensupları yine Türkiye bu konularda çok etkili çaba içerisindedir. Ve terörle mücadelede kararlı bir tutum sergilemektedir.

"AMASIZ, ANCAKSIZ TAVRIMIZI KOYMAK ZORUNDAYIZ"

En son olaydan bir hafta öncesinde 220 DAEŞ mensubu gözaltına alınmıştır. İnceleme ve soruşturma sonucunda dün akşam bir kişi gözaltına alınmıştır. Ve inceleme soruşturma çok yönlü olarak son derece ciddi biçimde devam etmektedir. Bu konuyuda değerlendirdik mevkidaşımla görüştük, soruşturma devam edecektir. Bu konuya ilişkin her türlü bilgiyi kendileriyle paylaşacağız. Ve çok yakın bir işbirliği içinde soruşturma devam edecektir. Bu saldırı insanlığa yapılmıştır, ülkemize yapılmıştır. Ülkemizdeki misafirler, öz vatandaşımız ne ise onlarda odur. Bu saldırı ülkemize, milletimize ve bütün insanlığa yapılmıştır. Tüm dünya bu saldırılara ancaksız, amasız tavrımızı göstermek zorundayız. Önümüzdeki hafta Almanya'yı ziyaret edeceğiz. Bakanın burada oluşu, karşı duruştaki birliğin en önemli göstergesidir. Türkiye'deki bütün turistler ve diğer misafirler, vatandaşlarımız aldığımız tedbirlerle rahatlıkla kendi günlük hayatlarını devam ettirebilirler ve herhangi bir tereddüte mahal yoktur.

"BİZ GEREĞİNİ YAPTIKÇA AMAÇLARINA ULAŞAMAYACAKLAR"

Gerekli güvenlik önemlerini hassasiyetle almaktayız. Bu konuda da ilişkimiz ve işbirliğimiz daha da güçlenerek devam edecektir. Terörün, terörist saldırıların amacına ulaşmalarını engelleyecek işbirliğini Türkiye göstermiştir, göstermeye devam edecektir. Bu tür terörist saldırılar dünyanın çeşitli ülkelerinde de olmaktadır ama biz gereğini yaptıkça amacına ulaşamayacaktır. Ve bütün 78 milyon vatandaşımız gibi bütün misafirlerimiz kendilerini huzur içinde hissedebilirler. Bu tür terörist saldırılar bizim işbirliğimizi, bizim geleceğe olan inancımızı ve birlikte yaşama, yeni dünyayı geliştirme arzumuzu değiştiremez. Çok teşekkür ediyorum.