BIST 9.080
DOLAR 32,38
EURO 35,00
ALTIN 2.324,14
HABER /  GÜNCEL

Servet değerinde baston! Fiyatı dudak uçuklattı

BİTLİS'in Adilcevaz ilçesinde 5 asırlık ceviz ağacı üzerine gümüş, zümrüt, yakut ve sedef işlenerek üretilen baston, 25 bin dolardan satışa sunulacak.

Abone ol

BİTLİS'in Adilcevaz ilçesinde 5 asırlık ceviz ağacı üzerine gümüş, zümrütyakut ve sedef işlenerek üretilen baston, fiyatıyla adeta dudak uçuklatıyor.

Adilcevazlı baston ustası Cumali Birol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geleneksel Türk el sanatlarının gün geçtikçe yok olduğunu belirterek buna dikkati çekmek amacıyla değerli bir ürün yaptığını söyledi. Birol, "Bu bastonu, Uluslararası Doğu Akdeniz Seyahat Acenteleri Fuarı'nda (Emitt) sergileyeceğim. Yaklaşık 5 aydır bu bastonun üzerinde çalışıyorum. Bu eser, 6'ncı ayında bitecek. 6 ayda üreteceğimiz bu bastonu Emitt'te sergileyeceğim" dedi.

Bastonun ortasına 925 ayar gümüş tel işlediğini bildiren Birol, ayrıca halka haline getireceği 75 parça gümüşü de bastona yerleştireceğini dile getirdi. Bu halkaların üzerine 75 zümrüt, yakut ve sedef taşı kakma yöntemiyle işleyeceğini aktaran Birol, şöyle konuştu:

"Baston üzerinde yapacağımız kakma işçiliğiyle açacağımız kanala bu taşları yerleştireceğiz. Çalışmalarımız devam ediyor. Bu bastonumuza 25 bin dolar fiyat belirledik. Bu da 75 bin liraya tekabül ediyor. Değerli taşları kullandığımız için bu fiyatı belirledik. Araba fiyatından ziyade yok olmaya yüz tutmuş sanatların yeniden yaşatılmasına ilgi ve dikkat çekmek için ürünü yaptık."

"BASTONCULUK SANATI YAŞATILMALI"

Bastonculuk sanatında ailede 3'üncü kuşak olduğuna işaret eden Birol, geleneksel el sanatlarının yaşatılması için engellerin ortadan kaldırılması gerektiğini vurguladı. Geçen yıl bölgedeki sorunlarından dolayı turizmin bir anda sekteye uğradığını ve bu olayların kendilerini zor durumda bıraktığını anlatan Birol, şunları kaydetti:

"İlçemizde bastonculuk sanatının 3 bin yıllık geçmişi var. Tamamen el emeği ve göz nuruyla baston üretiyoruz. Makineleşmeye karşıyız. Makineleşmeyle el sanatı, sanat olmaktan çıkıyor. Baston ilçemizde yüzlerce yıl nasıl üretiliyorsa bugün de aynı şekilde üretiliyor."