BIST 9.663
DOLAR 32,59
EURO 34,86
ALTIN 2.496,98
HABER /  GÜNCEL

Sultan Tuğrul Bey kimdir. ne zaman öldü kısaca Tuğrul Bey hayatı

TRT 1 ekranlarında daha ilk bölümden büyük ses getiren Alparslan: Büyük Selçuklu dizisi bu akşam 4. bölümü ile ekrana gelecek. Dizide merak edilen karakterden biri de Tuğrul Bey oldu. Peki Tuğrul Bey kimdir, tarihteki önemi nedir? Büyük Selçuklu Devleti kurucusu Tuğrul Bey kimdir? Hayatı ve kaç yılında öldü?

Abone ol

Uyanış Büyük Selçuklu bu akşam ilk bölümü ile seyircinin karşısına çıkıyor. Tarihi konu alan dizileri ilgiyle izleyenler Büyük Selçuklu Devleti hakkında da detaylı bilgiye ulaşmak isterken Tuğrul Bey kimdir? sorusunu yoğun bir şekilde yöneltiyor.

Tuğrul Bey kimdir: Tuğrul Bey (d. 995, Horasan - ö. 4 Eylül 1063, Rey) Büyük Selçuklu Devleti'nin kurucusu ve ilk sultanıdır.

Oğuzlar'ın Kınık boyundan Selçuk Bey'in torunudur. Babası Mikail, gazâ akınında şehit düşünce, dedesi Selçuk Bey’in yanında büyüdü. Çocukluğu Seyhun boylarındaki Cend şehrinde geçti. Gaznelilerin, Selçuk Bey'in oğlu Arslan Yabguyu esir almasından sonra 1025 yılında Selçukluların başına geçti. Altun Can Hatun ile evlendi.

Selçuklulara yeni bir yurt arayan Tuğrul Bey komutasındaki Türkler Horasan'a göç ettiler. 1028-1029 yılları arasında kardeşi Çağrı Bey ile birlikte Merv ve Nişabur kentlerini ele geçirdi. Buhara ve Belh kentlerine seferler düzenledi. 1038 yılında Nişabur'da kendini sultan ilan etti. 1040 yılında Gaznelilerle yaptığı Dandanakan Savaşı'nı kazanarak Gazne Devleti'ne karşı Selçukluların üstünlüğünü sağladı. Kardeşi Çağrı Bey'i Horasan valisi tayin eden Tuğrul Bey İran'ın büyük bir bölümünü ele geçirdi ve Selçuklu topraklarını Anadolu'ya kadar uzandırdı.