BIST 9.476
DOLAR 32,60
EURO 34,79
ALTIN 2.493,95
HABER /  GÜNCEL

Atabey ne demek Büyük Selçuklu dizisinde Atabey Hasan ölüyor mu?

TRT 1 ekranlarında daha ilk bölümden büyük ses getiren Alparslan: Büyük Selçuklu dizisi bu akşam 4. bölümü ile ekrana gelecek. Dizide atabey Hasan'ın ölüp ölmediği ise merak edilenler arasında. Surlardan yere düşen atabey Hasan ölecek mi, atabey ne demek?

Abone ol

Alparslan: Büyük Selçuklu dizisi bu akşam 4. bölümü ile ekrana gelecek. Heyecanın giderek arttığı dizide atabey Hasan'ın sonu merak konusu oldu. Dizide oynayan Atabey üçüncü bölümde kaleden kaçarken surlardan düşüyor. Sırtüstü düşen Atabey, yaralanıyor ancak ölmüyor.

Atabey, eski Türk devletlerinde, özellikle Selçuklularda şehzadelerin eğitimi veya bağımsız olarak bir eyaletin yönetimi ile görevli vezir veya bu önemli göreve getirilen kişilere verilen unvan demektir. Sultan oğullarının (melik) eğitim ve öğretiminden sorumlu yaşlı ve tecrübeli öğretmen-devlet adamlarına verilen şan.

Atabey kimlere nedir: Büyük Selçuklu Devleti'nde Emirliklere emir olarak atanan sultan oğullarının (melik) eğitim ve öğretiminden sorumlu yaşlı ve tecrübeli öğretmen-devlet adamlarıdır. Aynı zamanda Türk-İslam devletlerinde Sultan çocuklarının eğitim ve öğretiminden sorumlu olan kişilerdir.

Atabey unvanı ilk kime veriliyor: Selçuklular’da atabey unvanı ilk defa vezir Nizâmülmülk’e verilmiştir. Sultan Alparslan Malazgirt Zaferi’nden sonra oğlu Melikşah’ın devlet işlerinde tecrübe kazanması hususunda Nizâmülmülk’ü görevlendirmiş, ona “Ata Hoca” veya “Atabeg” unvanını vermiştir. Ancak Nizâmülmülk’ten itibaren bu unvanla birlikte verilen vazife daha sonra yüksek bir devlet memurluğuna dönüşmüştür. Nitekim Selçuklu sultanları bilhassa uç eyaletlerini aile fertleri arasında taksim ederken henüz yaşları küçük olan şehzadelere vasî ve mürebbi sıfatıyla genellikle kumandanlar arasında bir atabeg tayin etmişlerdir. Atabeg olan şahıs, yanında bulunan melikin terbiye ve öğretimi ile ilgilenir, eyaleti onun adına yönetirdi.