BIST 8.718
DOLAR 32,33
EURO 35,16
ALTIN 2.241,49
HABER /  GÜNCEL

Süleyman Şah operasyonundaki flaş detaylar!

Türkiye pazar sabahına flaş bir operasyon haberi ile uyandı. Süleyman Şah Türbesi'ne yapılan 'Şah Fırat Operasyonu'nda neler yaşandı? İşte tüm detaylar...

Abone ol

Türkiye pazar sabahına Şah Fırat operasyonu ile uyandı. Gece saatlerinde Süleyman Şah Saygı Karakolu'na düzenlenen tahliye operasyonunda neler yaşandı? İşte Şah Fırat adı verilen operasyonun tüm detayları...

Operasyonla ilgili detaylar art arda haber merkezlerine düşerken Başbakan Ahmet Davutoğlu Genelkurmay karargahında basın mensuplarına son gelişmeleri aktardı.

ŞAH FIRAT OPERASYONUNDA BİR ASKERİMİZ ŞEHİT OLDU!

Türkiye’nin ülke dışındaki tek toprağı olan Süleymanşah Saygı Karakolu’nda görev yapan personelin tahliyesi sırasında bir asker şehit oldu. Yetkililerden elde edilen bilgilere göre tahliye operasyonu sırasında yaşanan trafik kazasında bir asker şehit oldu.

Şehit olan askerin, muhabere astsubayı olarak görev yapan Trabzon Maçka nüfusuna kayıtlı Halit Avcı’nın olduğu öğrenildi.

28000038.20150222125247.jpg

DAVUTOĞLU OPERASYONU ŞÖYLE DUYURDU

"İKİ OPERASYON BAŞLATILMIŞTIR"
-Asırlarca bu mukaddes mekan tarihin en sembolik mekanlarından biri olmuştur. Son dönemde görülen zaruret üzerine gerekli tedbirlerin alınması gerekmiştir. Manevi emanetlerin korunması ve silahlı kuvveler mensuplarımızın güvenliklerinin alınması için TSK’ya direktif verilmiştir. Geçtiğimiz hafta içinde bu direktifler nihai aşamaya gelmiş ve dün akşam saat 9 itibariyle başlatılmıştır. Dün akşam ikioperasyon başlatılmıştır. Güçlerimiz sınırdan geçerek Süleyman şah karakoluna gitmişti. Aynı anda tank birliğimiz Eşme bölgesinden geçerek bir toprak parçasını kontrol altına almış ve bayrağımızı bu toprak parçası üzerinden dalgalandırmıştır.

OPERASYONDAN EN ÇARPICI KARELER İÇİN TIKLAYIN

SON DERECE BAŞARILI BİR OPERASYON

Bu da geçici bir nakildir. Suriye’de şartlar düzeltildiğinde asıl yerine nakli kubur yapılabilir. Dinen manen ve milli olarak yapılması gereken her şey hiçbir eksik bırakılmadan yapılmıştır. Son derece başarılı biroperasyon bu saat itibariyle başarılmıştır. Ben bütün birliklerimize bütün milletim bütün tarihimiz adına bütün ecdadımızın adına teşekkürü bir borç biliyorum.

TSK ŞAH FIRAT OPERASYONUNUN DETAYLARINI AKTARDI

TÜRK Silahlı Kuvvetleri (TSK), Türkiye sınırları dışındaki tek Türk toprağı olan Suriye içindeki Süleyman Şah Saygı Karakolu ve Türbesi’ne bu sabaha karşı 50 tankla “yıldırım operasyonu” gerçekleştirdi.

Operasyonda 8 aydır karakolda görev yapan “Bordo Bereli” olarak bilinen 44 Özel Kuvvet askeri Türkiye’ye getirildi. Ancak bir asker operasyon sırasında meydana gelen kazada şehit düştü.

Özel Kuvvetler bölgeyi terketmeden önce, türbedeki 3 sandukayı da beraberinde Türkiye’ye getirdi.

SABAHA KARŞI BAŞLADI

Yıldırım operasyonu sabaha karşı sonuçlandı. Şanlıurfa 20. Zırhlı Tugay’a bağlı 50 M-60 A3 tipi tank sınırın birkaç noktasından Suriye topraklarına girdi. Aynı anda olası çatışmalarda tankları korumak üzere özel kuvvet birlikleri de tanklarla birlikte hareket etti. Hava Kuvvetleri’ne bağlı F-16 uçakları da savaş yükleriyle sınırda devriye uçuşuna başladı. Süper Kobra helikopterleri de her an uçmaya hazır şekilde sınır boyuna konuşlandırıldı. Tankların ileri harekatı devam ederken Süleyman Şah Karakolu’nda Bordo Bereliler de son hazırlıklarını yaptı. IŞİD’e karşı savaşan koalisyon güçlerine de harekat başlarken haber verildi. Havadan komuta kontrol uçakları AWACS’lar da bölgede yerden atılacak füze ve diğer hava unsurlarını takip etmek için devriye uçuşlarına başladı.

FLAŞ OPERASYON NASIL GERÇEKLEŞTİ?

Operasyonda 38 askerin Türkiye'ye getirildiği belirtildi. Karakolun Türkiye sınırına daha yakın bir noktaya taşınacağı, naaş ve sandukaların da alındığı kaydediliyor.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, twitter'dan flaş açıklamalar yaptı. Açıklamada Süleyman Şah'ın naaşının da geçici olarak Türkiye'ye getirildiğini duyurdu. Açıklamada "Ecdadımızın emaneti Süleyman Şah’ın naaşı Suriye içindeki yeni mekanına geçici olarak nakledilmek üzere ülkemize getirilmiştir. Süleyman Şahın naaşının nakledileceği Suriye Eşmesinde bir bölge ordumuz tarafından kontrol altına alınmış bayrağımız göndere çekilmiştir" denildi.

Süleymah Şah Saygı Karakolu’nda görev yapan 44 bordo bereli Türkiye’ye getirildi. Operasyon sırasında meydana gelen kazada sonucu karakolda görev yapan 1 asker şehit oldu....

NTV'nin haberine göre askerlerin tahliyesi için gece yarısı tanklar sınırı geçerek bölgeye hareket etti. Hava kuvvetleri unsurlarının hazır beklediği ancak operasyona katılmadığı belirtiliyor.

Tahliye sırasında meydana gelen kazada bir karakolda görev yapan bir asker şehit oldu.

Saat 07.00 sularında Mürşitpınar Sınır Kapısı'ndan giriş yapan bazı zırhlı araçlar Suruç tarafına yöneldi. Bu araçların üzerlerinde Ş-10 ve Ş-11 gibi numaralar yazıyordu. Söz konusu araçların plakalarının ilk numaralar dışında büyük bölümü bantla kapatılmıştı. Bu araçların operasyona katıldığı belirtiliyor. Bu araçlardan kısa bir süre sonra ise bir otobüs konvoyu Mürşitpınar tarafına doğru hareket etti.

OPERASYONDALİ EN İLGİNÇ DETAY! TÜRK BAYRAĞI İNMEDEN...

Davutoğlu, operasyona ilişkin dikkat çeken bir açıklama da yaptı: "Suriye içerisinde bir toprak bizim kontrolümüz altındadır. Karakozaktaki bayrak inmeden, başka bir yerde Türk bayrağı dalgalanmaya başlamıştır. Suriye içerisindeki Türkiye toprağı silahlı kuvvetler kontrolü altındadır.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Süleyman Şahın naaşının nakledileceği Suriye Eşmesinde bir bölge ordumuz tarafından kontrol altına alınmış bayrağımız göndere çekilmiştir" dedi. 

12.20150222094153.jpg
 
Operasyonun ardından askerler tahliye edildikten sonra, Süleyman Şah Türbesi Saygı Karakolu IŞİD tarafından kullanılmasın diye Türk askerleri burayı kullanılmaz hale getirdi.

Davutoğlu, "Hiçbir istismara maruz kalmamak için kutsal emanetler alındıktan sonra geride kalan yapı kullanılamaz hale getirilmiştir" diye konuştu. Başbakan yer türbenin yerinin değiştirilmesinin geçici olduğunu da aktardı.

ERDOĞAN HERKESİ TEK TEK ARAYARAK TEBRİK ETTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Şah Fırat Opererasyonu" nedeniyle Başbakan Ahmet Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Karakuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar'ı telefonla ayrı ayrı arayarak kutladı.

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu'nun yerinin değiştirilmesi amacıyla gerçekleştirilen operasyonun sevk ve idaresini gece boyunca bizzat takip etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, operasyonun başarıyla tamamlanmasının akabinde Başbakan Ahmet Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar'ı da telefonla ayrı ayrı arayarak tebrik etti.

ŞAH FIRAT OPERASYONU'NA YPG'DE KATILDI MI?

Türkiye'nin Suriye'de düzenlediği Şah Fırat operasyonunun yankıları sürerken YPG'den çarpıcı bir açıklama geldi. Açıklamada TSK'nın Kobani Kantonu Savunma Konseyi izni ile Kobani topraklarına resmi bir şekilde girerek, YPG güçleri ile Süleyman Şah türbesine ortak bir operasyon düzenlediği iddia edildi.

Kürt kaynaklar dün gece YPG ile Türk ordusu'nun koordineli olarak Süleyman Şah Türbesine ortak bir operayon gerçekleştirdiğini öne sürdü. YPG’ye yakın kaynakların doğruladığı bu operasyonun dün akşam saat 21.00’da gerçekleştiği ve başarılı bir şekilde askerlerin kurtarıldığı belirtildi.

YPG’ye yakın kaynaklar dün geceden beri Türk telefon şebekelerinin kapalı olduğunu belirtti.

Operasyonun ayrıntılarına ilişkin önümüzdeki saatlerde YPG’den detaylı bir açıklama yapılması bekleniyor.

SÜLEYMAN ŞAH KİMDİR, TÜRKİYE İÇİN NEDEN ÖNEMLİDİR?

TSK'nın 50 tankla yaptığı operasyonla Süleyman Şah Türbesi'ndeki kutsal emanetler Türkiye sınırındaki bir başka Suriye toprağına nakledildi. Peki Süleyman Şah Türbesi Türkiye için neden bu kadar önemli, tarihi anlamı ne?

 Süleyman Şah Kimdir?

 Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi’nin dedesidir. 1200’lü yıllarda Moğol istilası üzerine yaklaşık 50 bini bulan tebaasıyla Anadolu’ya gelmiş ve Fırat kıyısına yerleşmiştir. Haçlı Seferlerine karşı Filistin’e gitmek isterken bugünkü Suriye’de, 1227 yılında Fırat Nehri’nde boğulmuştur. Süleyman Şah ve iki muhafızı, bugünkü sınırımıza takriben 100 km mesafede olan Caber Kalesi’ne defnedilmiştir.

HASİP KAPLAN'DAN ŞOK SÜLEYMAN ŞAH İDDİASI!

Suriye sınırları içindeki, Türkiye Cumhuriyeti'ne ait toprak parçası olan Süleyman Şah türbesinin taşınması konusunda en çarpıcı iddia, HDP'den geldi.

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Süleyman Şah türbesinin taşınması operasyonundan Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve YPG'nin birlikte çalıştıklarını öne sürdü. Kaplan, Hürriyet'e yaptığı açıklamada, "30 yıldır çatışan TSK ve YPG ilk kez aynı operasyon içinde yer aldı. Bu bir milattır" dedi. Kaplan, Süleyman Şah türbesinin yeni taşındığı alanın da "Kobani kantonu kontrolündeki bölgede olduğunu" belirtti.

HALAÇOĞLU AÇTI AĞZINI YUMDU GÖZÜNÜ!

perasyonun tam bir komedi olduğunu söyleyen MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, internethaber'den Nesrin Yılmaz'a yaptığı açıklamada şunları söyledi:

KOMEDİ OPERASYON

Bu operasyon komedi şeklinde yapılmış bir operasyon. Sandukaları alıp gelmek ne demek, vatan toprağını orada bırakıp, oradaki tesisleri havaya uçurup geliyorsunuz! Ne kadar güze, ne kadar başarılı bir operasyon ya! Toprağınızı terk ediyorsunuz, sonra ne kadar başarılı bir operasyon diyorsunuz! Bu, vatan toprağını terk etmektir, bu bir yenilgidir.

27998727.jpg

BAŞKA TOPRAK MI İŞGAL EDECEKSİNİZ!

Şimdi eski yerine yapılacak deniyor, eski yerine yapamazsınız çünkü orası su altında, başka bir yere yapacaksanız, siz uluslararası bir anlaşmayla size tevkif edilen toprağı terk ediyorsunuz, kendiliğinizden oldu bittiye getirerek bir toprak sahibi mi olacaksınız, işgal mi edeceksiniz, adam kabul etmiyorum derse ne yapacaksınız! Siz kendi toprağınızı, ecdad yadigarınızı koruyamıyor musunuz! Yarın bunun bir başarı olduğuna dair Allah bilir bir tören de yaparlar!