BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,80
ALTIN 2.508,38
HABER /  DÜNYA

IŞİD-YPG savaşı türbeye 600 metrede!

Türkiye’nin operasyonla boşalttığı Süleyman Şah Türbesi’nin çevresinde IŞİD ve PYD arasındaki çatışmalar şiddetlendi.

Abone ol

IŞİD’in Kobani’den çıkartılmasının ardından, PYD’nin silahlı kanadı YPG sınır boyunca Batı’ya doğru ilerlemeye başlarken çatışmalar Süleyman Şah türbesinin olduğu bölgenin yakınlarına taşındı.    

Kobani’den çıkarıldıktan sonra hava bombardımanları ile lojistik yolları da kesilen IŞİD, kasaba çevresindeki bir çok köyü de kaybederek Kobani operasyonunu başlattığı Cerablus ilçesine geri çekildi.

En son Kobani’nin batısında 48 köyü ele geçiren YPG ile IŞİD’in kontrolünde bulunan Cerablus ilçesi arasındaki mesafe 4 kilometreye kadar düşmüş durumda.

YPG  batıdaki stratejik öneme sahip Zağros  tepesinden sonra Berkel, Zormağar ve Getaş köyleri ile Kobani’nin güneyinde yer alan Herus, Hemdine Rojova, Hemdine Rojhilat, Dafiye, Seyyit Keta, Hirab Bergir, Hatuniyye, Kofin, Nasır ve Şete köylerinde ile Güneybatı bölgesinde ki Pilling ve Şam köylerinde de kontrolü sağladı.

Türbe boşaltıldıktan sonra çatışmalar arttı

Bu sabah Türk ordusu tarafından gerçekleştirilen Şah Fırat operasyonu sonrasında Süleyman Şah Türbesi etrafında YPG ile IŞİD arasında şiddetli çatışmalar başladı.

Çatışmalar, Türk ordusu tarafından ‘istismara sebebiyet vermemesi’ amacıyla kullanılamaz hale getirilen Süleyman Şah Türbesi çevresinde yer alan Horus, Şuhul kavşağı, Şehade ve Der Halaf köylerinde sürüyor.

Çatışmalar boşaltılan türbenin 600 metre yakınlığında bir mesafede gerçekleşiyor.

Suriye Eşmesi YPG’nin kontrolünde

Batı yönünde ilerleyen YPG, Süleyman Şah Türbesi’nin taşınacağı Suriye Eşmesi köyünü, 3 gün önce ele geçirmişti.

Birecik sınırları içerisinde yer alan, Aşağı Eşme, Büyük Eşme ve Orta Eşme köyleri ile sınır olan Suriye Eşmesi Köyü 1926 yılında çizilen harita ile sınırın Suriye tarafında kalan Kürt köylerinden biri.