BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Süleyman Demirel meydan okudu!

28 Şubat tartışmalarının merkezinde yer alan Süleyman Demirel'in açıklamaları, kendisini eleştirenleri çok kızdıracak.

Abone ol

"Şimdi 28 Şubat’a darbe diyorlar. Neresi darbe?" diyen Süleyman Demirel, o tarihteki MGK tutanaklarının açılmasını istedi. Kendisini darbenin gizi mimarı olmakla suçlayanlara ateş püsküren Demirel, "28 Şubat’ta yapılan yanlış bir şey yoktur" diyor.

Milliyet yazarı Fikret Bila'ya konuşan Demirel'in bomba açıklamaları gazetenin manşetine taşındı. "Tutanaklar açıklansın" başlığının altında Demirel'in "Her şey anayasa içinde cereyan etti. 28 Şubat 1997 günkü MGK tutanakları açıklanırsa kimin ne söylediği ve nasıl karar alındığı görülür" ifadelerine yer verildi. 

Eski Genelkumay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı'nın gözaltı sürecinden sonra verdiği ifadeler 28 Şubat tartışmalarını yeniden alevlendi. Çiller de kendisini siyaset bitirecek belgenin altında üst düzey isimlerin olduğunu iddia etmesi ve hükümeti kurma görevinin Mesut Yılmaz'a verilmesini eleştirmişti. Demirel, suçlamalara bugün Fikret Bila aracılığıyla cevap verdi.

HÜKÜMET ALAŞAĞI MI EDİLMİŞ?

Bila'ya demeç veren Demirel'in bu sözleri 28 Şubat'ın organizatörü olarak kendisini görenleri çileden çıkaracak türden:

"Ne olmuş 28 Şubat’ta? Parlamento fesh mi edilmiş? Hükümet alaşağı mı edilmiş? Siyasi partiler mi kapatılmış? Millevekilleri mi tutuklanıp götürülmüş? Ne yapılmış? Bunlar yapılmamış, 28 Şubat’ta Milli Güvenlik Kurulu toplanmış, kararlar almış. Bunları herkes imzalamış ve sonra da uygulanmış. Hükümet görevinin başında kalmış. 3,5-4 ay sonra istifa etmiş. Anayasaya göre yenisi kurulmuş. Buna darbe denilmez.”

28 Şubat'ın aslında darbeyi önlediğini savunan Demirel, askerin kendisine "nizamiyeden döndük" dediğini iddia ediyor. 9. Cumhurbaşkanı'nın hedefinde ise hükümeti kurma görevi vermediği Tansu Çiller vardı:

"Cumhurbaşkanı’nın hükümeti kurma görevini Tansu Çiller’e vermek diye bir görevi yok. Takdir Cumhurbaşkanı’nın diyor Anayasa. Yani benim takdirim. Cumhurbaşkanı neye göre bu görevi verir? Güvenoyu alabileceğini düşündüğü kişiye verir. Ben de onu dikkate aldım."

Haberin tamamını okumak için