BIST 10.026
DOLAR 32,38
EURO 34,73
ALTIN 2.432,35
HABER /  GÜNCEL

Venezuela'da Chavez'e destek için gösteri çağrısı

Dördüncü dönem cumhurbaşkanlığı için Perşembe günü yapılacak yemin törenine sağlığı nedeniyle katılamayacağı düşünülen Hugo Chavez'in taraftarları büyük bir destek gösterisi planlıyor.

Abone ol

Venezuela Kongresi Başkanı Diosdado Cabello, Cumhurbaşkanı Hugo Chavez'in taraftarlarından Perşembe günü başkent Caracas'ta büyük bir gösteri için toplanmalarını istedi.

Chavez'in son seçim zaferi ardından dördüncü dönem cumhurbaşkanlığına resmen Perşembe günkü yemin töreniyle başlaması planlanıyordu.

Fakat Küba'da yeniden kanser ameliyatı olan Chavez'in sağlık durumu nedeniyle törene katılması olası görülmüyor.

Kongre Başkanı Cabello, Hugo Chavez mevcut olmasa da kendisine destek veren çok sayıda hükümet ve devlet başkanının başkent Caracas'ta Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki törende hazır bulunacağını söyledi.

Chavez muhalifleri de aynı gün kendi taraftarlarına gösteri çağrısı yaptı.

Muhalefet, Hugo Chavez'in törene katılamaması durumunda Venezuela'da otuz gün içerisinde yeniden seçim ilan edilmesini talep ediyor.

Chavez'e muhalif olan Venezuela Katolik Kilisesi de Cumhurbaşkanı Hugo Chavez'in töreni kaçırdıktan sonra iktidarda kalmasına izin vermenin anayasanın ahlaken kabul edilemez bir ihlali anlamına geleceğini açıkladı.

Küba'da geçen ay geçirdiği kanser ameliyatından bu yana solunum sistemiyle bağlantılı ciddi sağlık sorunları yaşadığı söylenen 58 yaşındaki Chavez, üç haftayı aşkın süredir halk önüne çıkmadı.

Muhalefet, hükümetin Cumhurbaşkanı'nın görevi başına geçemediğini kabullenmek istemediğini söylüyor.

Ülkede yeniden seçime gidilecek olursa, anayasa uyarınca parlamento başkanının liderliği devralması gerekiyor.

Diasdado Cabello, iktidardaki Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi içindeki bütünlüğün korunacağı sözünü verdi.