BIST 9.986
DOLAR 32,36
EURO 34,71
ALTIN 2.437,95
HABER /  GÜNCEL

8 Ocak 2013 Basın Özeti

Petrol zengini Kuzey Irak'ta Kürt yönetim ile Bağdat arasında gerginlik tırmanıyor, Obama'nın CIA başkanlığına aday gösterdiği John Brennan'a insan hakları örgütlerinden tepki, İtalya'da eski ortaklarıyla seçim ittifakına giren Silvio Berlusconi

Abone ol

Financial Times, Kuzey Irak'ı şu an dünyada enerji sektörünün en can alıcı bölgesi olarak niteliyor.

Irak'ın Kürt bölgesine ayırdığı yorum yazısında, ''On yıllarca koyun çobanları ve peşmergelerin mekanı olan Irak'ın kuzeyindeki dağlık arazinin günümüzde dünyanın önde gelen petrol ve doğal gaz şirketlerini ağırladığını'' yazan gazete, bölgenin petrol rezervlerinin tahminen 45 milyar varili bulduğunu bildiriyor.

''Bölgenin petrolü o kadar bol ki'' diye yazıyor Financial Times, ''topraktan sızıyor.'' Gazete, son zamanlarda karada keşfedilen en büyük petrol yataklarından biri olarak nitelediği Şaikan'da petrolün kireçtaşlarından sızışının bizzat görülebildiğini kaydediyor.

Bağdat'la gerginlik

Yarı-özerk Kürt bölgesinin dev enerji şirketleri için bir çekim merkezi haline geldiğini belirten Financial Times, ancak Bağdat'taki merkezi Irak hükümeti ile Kürt yönetimi arasında petrol gelirlerinin paylaşımından kaynaklanan gerginliğin giderek tırmandığına işaret ediyor.

Gazete, Amerika önderliğindeki güçlerin Irak'ı işgali üzerinden neredeyse 10 yıl geçmesine karşın, Iraklı Kürtlerin Sünni ve Şii Araplarla arasındaki sorunlu ilişkilerin düzelmediğini ve Irak Kürdistan'ı dışında kalan petrol zengini Kerkük kentinin hakimiyeti gibi yer yer çatışmalara yol açan toprak anlaşmazlıklarının sürdüğünü bildiriyor.

Financial Times'a göre Irak'ın Kürt Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin hastalığı, bu durumu daha da hassaslaştıran bir etken.

Türkiye'ye boru hattı projesi

Exxon, Chevron, Total ve Gazprom gibi dünyanın önde gelen şirketleri Kürt yetkililerle anlaşmalara imza atıp bölgede çalışmaya başlamış olsalar da, Financial Times Bağdat'taki merkezi hükümetin Kürt bölgesinde operasyonları olan şirketlerin işini zorlaştırdığını yazıyor.

Bağdat, Kuzey Irak'taki bölgesel hükümetin kendi başına petrol sözleşmeleri imzalamasını kabul etmiyor ve Financial Times, bu şirketlerin Kürt bölgesinde ürettikleri petrolün parasını almak için bazen aylarca beklemek zorunda kaldığını yazıyor.

Gazeteye göre, bölgesel Kürt hükümetinin Türkiye sınırına inşa etmeyi planladığı, günde 1 milyon varil petrol taşıması öngörülen yeni boru hattı projesi ihraç konusundaki sorunu çözebilir.

Henüz inşaat için net bir tarih belirlenmediğini hatırlatan Financial Times, yeni hattın Kerkük-Ceyhan arasındaki boru hattına bağlanmasının öngörüldüğünü, fakat Iraklı Kürtlerin gelecekte Türkiye üzerinden sadece kendi petrollerini taşıyacak bir boru hattı da kurmak isteyebileceğini kaydediyor.

Yabancı bir petrol yöneticisinin sözlerini aktaran gazete, ''Iraklı Kürtler petrollerini Bağdat'tan bağımsız, doğrudan Türkiye'ye nakledemedikleri sürece bu sorun çözülmeyecek'' görüşüne yer veriyor.

CIA başkan adayına tepki

ABD Başkanı Barack Obama'nın Merkezi Haberalma Teşkilatı CIA'in başkanlığına aday gösterdiği John Brennan'a ilişkin haber ve değerlendirmeler İngiltere gazetelerinin dış haber sayfalarında ortak konulardan biri.

Times gazetesi, terörle mücadele konusunda Beyaz Saray'ın baş danışmanı olan John Brennan'ın CIA yöneticiliğine getirilmesinin, Obama'nın insansız uçaklarla El Kaide zanlılarına karşı yürüttüğü saldırı politikasının ileriki günlerde daha da yoğunlaşacağı anlamına geleceğini yazıyor.

Zira Brennan, insan hakları örgütlerinin itiraz ve eleştirilerine rağmen Amerika'nın en başta Afganistan-Pakistan sınırında yürüttüğü bu tip saldırıların baş mimarı olarak biliniyor.

Adaylığı onaylanırsa, John Brennan geçen yıl evlilik dışı ilişkisi olduğunu itiraf ederek istifasını sunan eski CIA Başkanı General David Patreus'un yerini alacak.

Gizli operasyonlar

2011 yılında El Kaide lideri Usame bin Ladin'in Pakistan'da öldürüldüğü baskının planlanmasında önemli rol oynadığı söylenen John Brennan Times gazetesinin yorumuna göre, Amerika'nın tam kapsamlı askeri operasyonlar yerine düşmanlarını gizli operasyonlarla etkisiz hale getirmesini hedefleyen politikanın savunucusu.

2008 yılında yine CIA başkanlığı için adı geçen John Brennan, George W. Bush yönetimi sırasında CIA'de uygulanan ve işkenceye dönüştüğü iddia edilen sorgulama teknikleriyle ilişkisi nedeniyle adaylıktan vazgeçmişti.

İnsansız uçaklarla militanların saklandıkları yerlerin bombalanması zaman zaman sivil ölümlerine de yol açan ve uluslararası hukuka uygunluğu sorgulanan bir politika. Times'a görüş bildiren Amerikan Yurttaş Hakları Birliği adlı örgütün direktörü Laura Murphy, Obama'nın ''CIA'de işkenceyi durdurduğunu ama bunun yerine teşkilatı gizli adam öldürme işine soktuğunu'' söyleyerek Brennan'ın adaylığını protesto ediyor.

Berlusconi anlaştı

İtalya'da gelecek ayki seçimler yaklaşırken Silvio Berlusconi'nin eski ortaklarıyla seçim ittifakına vardığını bildiren Daily Telegraph, 2011'de mali krizin istifaya zorladığı Berlusconi'nin eski koalisyon ortağı sağ kanat Kuzey İttifakı ile anlaştığını bildiriyor.

Fakat anlaşmanın bir koşulu var; Daily Telegraph seçimi kazanmaları durumunda Berlusconi'nin başbakan olmayacağını yazıyor.

Ama Berlusconi, koalisyonun lideri olarak başbakanlık görevine atanacak kişiyi kendisinin belirleyeceğini söylüyor. Daily Telegraph, Berlusconi'nin alaylı bir şekilde, seçimi kazanırlarsa kendisine maliye bakanlığını uygun gördüğünü, çünkü başbakanların kabinenin gündemini belirlemek dışında aslında ellerinde büyük bir güç olmadığını söylediğini aktarıyor.

Daily Telegraph'ın satırlarında yer verdiği son bir ankete göre, Berlusconi'nin partisinin Kuzey Birliği ile kurduğu koasliyon oyların yüzde 26 ila 28'i arasında bir dilimini alırken, sol koalisyon yüzde 38 destek ile çok daha önde gidiyor.

Ankette Berlusconi'nin yerine geçen teknokrat lider Mario Monti'yi destekleyen merkez blok ise yüzde 14-15 arası bir desteğe sahip görünüyor.