BIST 10.046
DOLAR 32,30
EURO 34,69
ALTIN 2.409,65
HABER /  GÜNCEL

Hagel ve Brennan: Obama'nın Pentagon ve CIA adayları

ABD Başkanı Barack Obama, Savunma Bakanlığı'na "başına buyruk" Cumhuriyetçi Hagel'ı, CIA şefliğine ise terörle mücadele danışmanı Brennan'ı aday gösterdi.

Abone ol

ABD Başkanı Barack Obama, Savunma Bakanlığı'na ve Merkezi Haberalma Örgütü (CIA) Başkanlığı'na aday gösterdiği kişileri basın toplantısıyla açıkladı.

Senato'nun onay vermesi halinde Pentagon'un başına eski Senatör Chuck Hagel, CIA Başkanlığı'na şu anda Obama'nın terörle mücadele danışmanı olan John Brennan geçecek.

Hawaii'deki aile tatilinden dönüşünde Beyaz Saray'da basın toplantısı düzenleyen Obama, Hagel için "askerlerimizin hak ettiği bir lider" diye söz etti.

Ilımlı bir Cumhuriyetçi olarak bilinen Hagel, geçmişte kendi partisinden politikacılar tarafından "İsrail'e karşı düşmanca tutum içinde, İran'a karşı yumuşak" olmakla suçlanmıştı.

Fakat Beyaz Saray yetkilileri Hagel'in bu konulardaki politikalarının yanlış yorumlandığını, kendisinin şimdiye kadar İsrail'e milyarlarca dolar askeri yardım gönderilmesini ve İran'a uluslararası yaptırımları içeren tasarıları desteklediğini söylüyorlar.

Brennan'a güven tam

Diğer yandan, adaylığı onaylanırsa, Brennan geçen yıl evlilik dışı bir ilişkisi olduğunu itiraf ederek istifa eden eski CIA Başkanı General David Patreus'un yerini alacak.

Brennan kıdemli bir istihbarat görevlisi ve şu anda Başkan Obama'nın terörle mücadele danışmanlığını yürütüyor.

Brennan 2011 yılında El Kaide lideri Usame bin Ladin'in Pakistan'da öldürüldüğü baskının planlanmasında önemli rol oynamıştı.

2008 yılında yine CIA başkanlığı için adı geçen Brennan, George W. Bush yönetimi sırasında CIA'de uygulanan ve işkenceye dönüştüğü iddia edilen sorgulama teknikleriyle ilişkisi sorgulanınca adaylıktan vazgeçmişti.

Beyaz Saray'dan adını vermeyen bir yetkili AFP ajansına "Başkanın Brennan'a güveni tam. Geçtiğimiz dört yıl boyunca Brennan bütün büyük ulusal güvenlik sorunları konusunda görev aldı ve CIA yönetimi için derhal kolları sıvamaya hazır" diye konuştu.