BIST 10.046
DOLAR 32,28
EURO 34,63
ALTIN 2.413,82
HABER /  POLİTİKA

Anayasa komisyonunda uzlaşma çıktı

Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda iki madde üzerinde mutabakat sağlandı.

Abone ol
TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu bünyesindeki alt komisyonlar,  yeni anayasa yazımı konusundaki çalışmalarını sürdürüyor. 
 
Komisyon bünyesinde oluşturulan 1 Numaralı Yazım Komisyonu, CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen başkanlığında toplandı. Komisyon, daha önce TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda kabul edilmiş olan ''Kişi Hürriyeti (özgürlüğü) ve Güvenliği'' maddesinde çekincelerin kaldırılmasını müzakere etti. Komisyon, çekinceler kaldırılarak üzerinde tam mutabakat sağlanan maddeyi kabul etti. 
 
Maddede, tutuklanan kişinin müdafi ile görüştürülmesiyle ilgili MHP ve CHP'nin paranteze alınan çekinceleri ele alındı. MHP'nin ''Görüşmenin hakim kararıyla en fazla 24 saat sınırlandırılabileceği'' ile CHP'nin ''sınırlama olmayacağına'' dair çekinceleri kaldırıldı. Buna göre Anayasadaki mevcut düzenlemeyle, tutuklunun müdafiyle derhal görüştürülmesi benimsendi. 
 
BDP'NİN TERCİH ETTİĞİ DİL ÇEKİNCESİ
 
Varılan mutabakatta en önemli düzenleme ise BDP'nin, ''suçlamaların tutukluya tercih ettiği dilde anlatılması'' çekincesi de kaldırıldı. BDP temsilcisi, bu çekinceyi ''adil yargılama'' ile ilgili madde görüşülürken gündeme getireceğini belirtti. 
 
Maddede, ayrıca partilerin soruşturma ve kovuşturma süreleri ilgili çekinceleri ise ''sürelerin anayasada ifade edilmesinin doğru olmayacağı'' gerekçesiyle kaldırıldı. Bunun yerine genel ilke konulması  benimsenerek, soruşturma ve kovuşturma aşamaları ayrı ayrı olmak üzere tutukluluk sürelerinin azami sınırının kanunla belirleneceği, tutukluluğun cezaya dönüştürülemeyeceği yer aldı.   
 
Komisyon, ''temel hak ve özgürlükler'' bölümünde üzerinde çekinceler bulunan diğer maddeleri görüşmeye 9 Ocak Çarşamba günü devam edecek. 
 
DOKUNULMAZLIK
 
MHP Konya Milletvekili Faruk Bal başkanlığında toplanan 2 Numaralı Yazım Komisyonu ise ''Yasama sorumsuzluğu ve dokunulmazlığı'' maddesini ele aldı.  
 
Maddede, ''Milletvekili hakkında, milletvekili seçilmeye engel bir suçtan dolayı kesin hüküm giyme hali dışında seçimden önce veya sonra verilmiş bir ceza hükmünün yerine getirilmesi, milletvekilliğinin sona ermesine bırakılır. Tekrar seçilen milletvekili hakkında soruşturma ve kovuşturma, Meclis'in yeniden dokunulmazlığını kaldırılmasına bağlıdır. Milletvekilliği süresine zaman aşımı işlemez. TBMM'deki siyasal parti gruplarınca yasama dokunulmazlığıyla ilgili görüşme yapılamaz ve karar alınamaz'' fıkralarında mutabakata varıldı. 
 
Komisyon, çalışmalarına yarın devam edecek.