BIST 10.173
DOLAR 32,27
EURO 34,95
ALTIN 2.441,31
HABER /  GÜNCEL

Stratejik işbirliği haberi Peugeot'ya doping etkisi yaptı

Avrupa'nın ikinci büyük otomotiv üreticisi Peugeot'nun stratejik işbirliği için Amerikalı General Motors ile müzakereye oturduğu haberleri hisselerin değer kazanmasını sağladı.

Abone ol

Fransız otomotiv üreticisi Peugeot'nun hisseleri, şirketin yeni işbirliği ve ittifaklara yöneleceği haberleri ardından yüzde 10 değer kazandı.

Fransa Çalışma Bakanı, Peugeot'nun Amerikan General Motors (GM) şirketiyle stratejik ittifaka gitmek için müzakere ettiğini bildirdi.

Peugeot ve GM haberleri doğrudan teyit etmedi, sadece performanslarını geliştirecek işbirliklerini değerlendirdiklerini söylemekle yetindi.

Fransa'nın La Tribune gazetesi ise görüşmeler başarıyla sonuçlanırsa GM ve Peugeot Citroen'in Mart başında düzenlenecek Cenevre Otomobil Fuarı'nda bir açıkalama yapabileceğini öne sürdü.

Financial Times gazetesi şirketlerin irlikte üretecekleri araçlar geliştirip bunları kendi markaları altında satmayı düşündüğünü yazdı.

Gazete Peugeot yönetim kurulu başkanı Philippe Varin'in geçen ay Detroit'teki GM merkezini ziyaret ettiğini de kaydetti.

Olası bir anlaşmanın hayata geçirilmesi için kurucu Peugeot ailesinden onay alması gerekli. Şirket hisselerinin yüzde 30'una sahip olan aile, oy haklarının ise yüzde 48,3'üne sahip.

Peugeot'nun otomobil üreten kolu, geçen yılı Avrupa pazarındaki koşulların etkisiyle zararla kapatmıştı.

GM ise geçen yıl 9,2 milyar dolarlık rekor düzeyde bir kâr elde etti. Ancak şirketin Avrupa'daki faaliyetlerinden sorumlu kolu 747 milyon dolar zarar etti.

Bu nedenle bu alanda bir işbirliği maliyet kesintileri öngören GM'i de rahatlatabilir.

Daha iki yıl önce devlet yardımıyla iflasın eşiğinden dönen GM, 2011 yılında 9 milyonu aşkın araç satışıyla Toyota'yı sollayarak dünyanın bir numaralı otomobil üreticisi olmuştu.

Resmi adıyla PSA Peugeot Citroen ise, Alman Volkswagen'den sonra Avrupa'nın ikinci büyük otomobil üreticisi.