BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Somali'ye ek asker gönderilecek

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde yapılacak toplantıda, Somali'de konuşlandırılan Afrika Birliği Barış Gücü askerlerinin sayısını arttırması oylanacak.

Abone ol

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde yapılacak toplantıda, Somali'de konuşlandırılan Afrika Birliği Barış gücü askerlerinin sayısını arttırması oylanacak.

Görüşülecek karar tasarısında Barış Gücü askerlerinin sayısının 5,000 arttırılarak 17,731'e çıkarılması öngörülüyor.

Güvenlik Konseyi'ndeki oylama, Londra'da Somali konusunda düzenlenecek uluslararası toplantı öncesinde yapılacak.

'Eş Şebab büyük tehdit'

İngiltere Başbakanı David Cameron, BBC'ye yaptığı açıklamada, Somali'deki İslamcı Eş Şebab örgütünün büyük tehdit yarattığını söyledi.

Eş Şebab örgütü, 1991'den beri etkili bir hükümetin bulunmadığı ülkenin güney ve orta bölgelerinin büyük bölümünü kontrolü altında tutuyor.

Ülkedeki çatışmalar nedeniyle yaklaşık bir buçuk milyon kişi yaşadıkalrı bölgeleri terk etmek zorunda kaldı.

Geçen yıl Afrika Birliği askerlerinin operasyonları sonucu başkent Mogadişu'dan büyük ölçüde çıkarılan eş-Şebab, başka bazı bölgelerde de kontrolü yitirdi.

Kenya ordusu da, geçen Ekim ayında, sınırı geçerek bu ülkedeki bazı adam kaçırma olaylarının sorumlusu olarak görülen eş-Şebab'a karşı bir operasyon düzenledi.

New York'taki Birleşmiş Milletler Genel Merkezi'ndeki BBC muhabiri Barbara Plett, Güvenlik Konseyi kararının ardında, eş-Şebab'ı bir askerî güç olmaktan çıkararak ülkede yirmi yıldır devam eden siyasî boşluğa bir çözüm bulma çabası olduğunu bildiriyor.

Somali'ye 'istikrar fonu'

Londra'da düzenlenecek uluslararası konferans öncesinde İngiliz basını da konuyu ayrıntılı olarak değerlendiriyor.

Guardian gazetesi, manşetten duyurduğu özel haberinde "İngiltere, Somalili isyancılara hava saldırısı seçeneğini değerlendiriyor" diyor.

Guardian, İslamcı militanların ve korsanların İngiltere ve Avrupa Birliği ülkelerini endişelendirdiğini ve bu durumun yetkilileri, bu grupların lojistik merkezlerine ve eğitim kamplarına yönelik hava saldırısı düzenleme olasılığını düşünmeye yönelttiğini belirtiyor.

Savaş planlarının şimdilik çekmecede tutulduğunu belirten Guardian, bu tablonun İngiltere hükümetinin huzursuzluğunu gözler önüne serdiği yorumunu yapıyor.

Guardian askerî bir saldırı olasılığının gündeme getirilmesi halinde İngiltere'nin yanı sıra Hollanda, Fransa ve Amerika Birleşik Devletleri'nin bu öneriye destek vereceğini yazıyor.

Daily Telegraph da yine özel haberinde Londra'da düzenlenecek konferansta oluşturulacak 'istikrar fonuna' İngiltere'nin 20 milyon sterlin katkı sağlayacağını, söz konusu fonun, yeni hükümetin, militanlardan ele geçirdiği bölgeleri koruması için harcanacağını yazıyor.