BIST 10.083
DOLAR 32,40
EURO 34,80
ALTIN 2.434,88
HABER /  GÜNCEL

Sperm bağışçısının ilginç sözleri

Sevda Demirel'in sperm bankasından hamile kalmasının ardından yabancı spermle hamile kalma konusu Türkiye'de yeniden tartışılmaya başlandı

Abone ol

Sevda Demirel'in sperm bankasından hamile kalmasının ardından yabancı spermle hamile kalma konusu Türkiye'de yeniden tartışılmaya başlandı. Sabah gazetesinden Bilge Eser ise sperm bankasına donörlük yapan bir yabancı ile konuştu. İşte konunun diğer bir tarafında yer alan donörün söyledikleri...


Yaklaşık 1.80 boylarında, geniş omuzlu, kahverengi saçlı. Yeşil gözleri çok güzel. "Sizinle benim dışımda kimse konuşmadı mı?" diye kendisi söze giriyor. "Yok" diyorum. "Çok şaşırdım. Bunda utanılacak ne var ki?" diyor ve ekliyor: "6 yıldır donörüm. Haftada bir kez geliyorum. Utanacak halim kalmadı." 27 yaşında. İnşaat mühendisi. "Danimarka'da askere gittiğinizde bir testten geçersiniz ve sperm kaliteniz ölçülür. Ben de katıldım ve sonuçlara baktığımda çok iyi kalitede spermlerim olduğunu söylediler. Çocuk yapmak istemiyorum, o zaman boşa gitmesin diyerek bağışlamaya karar verdim."

'ONLAR ÇOCUĞUM DEĞİL'

Fotoğrafını çektirmiyor; ismi saklı; o da "bir numaradan" ibaret: "Çocuklarımın beni bulmalarını istemiyorum. Onları kendi çocuğum olarak kabul etmiyorum. Annesi ve babası onlar. Tabii ki kaç çocuğum olduğunu merak ediyorum. Bazen 10 mu, 20 mi diye kendime soruyorum. O ailelerin onlara çok iyi bakacaklarına eminim. Annem ve babam bilmiyor. Kız kardeşimle ağabeyim, bir de kız arkadaşım biliyor. Burada ayda 1000 krona (140 euro) kazanıyorum. Kazandığımı kız arkadaşımla akşam yemeğinde harcıyorum. Evlenince bırakacağım." "Kız kardeşinizin bu yolla hamile kalmasını destekler miydiniz?" diye soruyorum. Cevabı şu: "Evet neden olmasın. Ama spermin kesinlikle bana ait olmadığından emin olması gerekiyor."

Kimliğini açıklayan çok kazanıyor

Spermlerini bağışlayan erkeklere ödenen para, kaliteye ve kimliklerini saklayıp saklamadıklarına göre değişiyor. Çocuklarının kendilerini bulmasına izin verenler daha çok para kazanıyor. Ayrıca spermi kaliteliyse ödenen para da artıyor. Donörler genellikle her sperm bağışladığında 30 ile en fazla 70 euro arasında para alıyor. Bunun yüzde 40'ı başta; geri kalanı daha sonra veriliyiyor ra ödeniyor. Sperm vermeden hemen önce bir hastalığa yakalandıysanız, bu, aylar sonra ortaya çıkabiliyor. Sperm 6 ay sonra yeniden test ediliyor. Aksi takdirde sperm yok ediliyor.