BIST 10.015
DOLAR 32,36
EURO 34,76
ALTIN 2.438,79
HABER /  GÜNCEL

Önce kulağını kesti sonra dövdü!

Geçen yıl kocası tarafından kulağı kesilen Sıdıka 4 gün önce kocasından yine dayak yedi. Kocası ise firarda...

Abone ol

Van'da geçen yıl kocası tarafından dövülüp kulağı kesildi Sıdıka Platin'in... Ancak kocasının cezası ertelendi. Aynı koca 4 gün önce yine dövdü genç kadını. Sıdıka'nın beyninde ödem var. Faruk Platin ise firarda...

Türkiye, Van'ın Saray ilçesinde yaşayan Sıdıka Platin'i, "Kocası tarafından kulağı kesildi" haberiyle tanıdı geçen yıl. 30 yaşındaydı. 20'sinde başlık parası karşılığı kocaya verilmiş, 10 yıllık evliliğine 4 çocuk 'sığdırmıştı'. Eşinden her gün dayak yedi, 2 yıl önce bir evladını yitirince kocası Faruk Platin'den gördüğü şiddet hepten arttı.


Faruk Plat i n , geçen yıl eylül ayında talihsiz kadını önce ölesiye dövdü sonra da yüzünden bıçakladı ve kulağını kesti. Sıdıka günlerce hastanede yattı, sonra da kadın sığınma evine teslim edildi. Eşi ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Genç kadın sadece 45 gün kaldığı sığınma evinde, eşinin tehditlerine maruz kaldı.

TEHDİTLE EVİNE DÖNDÜ

Sonunda istemeye istemeye de olsa, "Eşimi seviyorum" diye dilekçe verip mahkeme kararıyla evine döndü. Eşi hakkındaki 'dayak' şikâyetini de geri aldı. Hakkında açılan davada 5 yıla kadar hapis cezası istenen kocası ise mahkemedeki "iyi hali" göz önüne alınarak 1 yıl 3 ay hapse çarptırıldı. Aynı suçu 5 yıl içinde tekrarlamama koşuluyla da serbest bırakıldı. Mahkeme 'tekrarlamamak' şartını koşsa da, Faruk Platin, eşini dövmeye etti. 4 gün önce ise ölesiye dayak yiyen Sıdıka, dayanamadı, yığılıp kaldı. Yardımına koşan komşular tarafından Yüzüncü Yıl Üniversitesi Araştırma Hastanesi'ne kaldırılan genç kadın, ilk seferde olduğu gibi yine yalnız başınaydı. İki aileden de kimseler yoktu baş ucunda. Bilinci kapalıydı... Zaman zaman kendine geldiğinde ise tek sorduğu şey var o da çocukları... Beyninde ödem oluşmuştu.

'GERİ VERİLMESİ HATA!..'
Talihsiz kadın şimdi, kadın derneklerinin hastane önünde gerçekleştirdiği protesto eylemlerinden habersiz, tedavi görüyor. Dayakçı koca Faruk Platin ise firarda ve polis tarafından heryerde aranıyor... Bu arada kadın hakları savunucuları ve hukukçular, kadının geçen yıl kocasına geri verilmesi kararını eleştirerek şöyle dedi:

Avukat Aydeniz Alisbah Tüskan (İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı): Kadın affetse de koca cezalandırılmalı. Bu kişi, psikolojik tedavisi görmeli, kadın da takip edilmeliydi.
Zozan Özgökçe (Van Kadın Derneği Başkanı): Sıdıka koruma altına alındı. Ancak mahkeme kararı ile tekrar kocaya teslim edildi. Koca tutuklansaydı bugün bu olay olmazdı.
Meral Demirbaş (Saray Kaymakamı): Geçen yıl yaşanan olaydan sonra kadın koruma altına alındı. Ama şikâyetçi olmadı. Mahkeme de kadının kocaya verilmesini kararlaştırdı. Biz mahkeme kararını uyguluyoruz.

Sabah