BIST 9.525
DOLAR 32,62
EURO 34,81
ALTIN 2.493,37
HABER /  SEÇİM

Son seçim anketi sonucu partilerin yeni oy oranları!

1 Kasım erken seçime sadece 3 gün kala KONDA partilerin son oy oranlarını açıkladı. Son anket sonuçlarına göre AK Parti ve CHP yükselişte, MHP ise düşüşte. İşte 1 Kasım öncesi son seçim anketi sonuçları...

Abone ol

1 Kasım erken seçimi için artık son 3 gün. 1 Kasım pazar sabahı Türkiye yeniden sandık başına gidecek. Peki erken seçim sonuçları ne olur, hangi parti ne kadar oy alır? Seçim sonuçlarının nabzını tutan KONDA son anket sonuçlarını açıkladı.

İşte buna göre partilerin yeni oy oranları...

KONDA'nın yüzde 99 güven aralığında hata payını artı-eksi yüzde 2,4 olarak duyurduğu araştırmasına göre seçime katılım yüzde 91 düzeyinde olacak.

32 ilin merkez dahil 139 ilçesine bağlı 200 mahalle ve köyünde 3574 kişiyle hanelerinde yüz yüze görüşülerek gerçekleştirilen araştırmaya göre, AK Parti yüzde 41,7, CHP yüzde 27,9, MHP yüzde 14.2, HDP de yüzde 13,8 oy oranlarında görünüyor.

MHP OY KAYBEDİYOR

AK Parti'yle işbirliği algısı MHP’ye oy kaybettirdi Bir başka değişim noktası ise MHP oylarında olmuştur. 7 Haziran seçimlerinde MHP’ye oy verip de bu seçimlerde MHP’ye oy vermeyeceğini ifade edenlere bunun nedeni sorulduğunda, MHP’nin koalisyona yanaşmaması, Sayın Bahçeli’nin tavırları ve AK Parti ile işbirliği yaptığını düşünmesinin etkili olduğu ifade edilmiştir. En belirleyici faktör oy kullanma oranı 1 Kasım seçimlerinin en belirleyici faktörü oy kullanma oranı olacaktır. Oy kullanmayan seçmenin büyük oranda aynı siyasi görüşe yönelik eğilimi, oy kullanmaları durumunda seçim sonuçlarının %2-3 oranına kadar farklılık göstermesine sebep olacaktır. Halkın gerçek iradesinin sandığa yansıması anlamında seçimde katılım önem arz etmektedir.

CHP seçmeni sandığa giderse AK Parti tek başına iktidar olamayacak Oy kullanmayan seçmende en büyük dilme sahip olan CHP seçmeninin oy kullanma oranı, 1 Kasım akşamı çıkacak tabloyu, partilerin oy dağılımını, meclis sandalye sayısını, AK Parti nin tek başına iktidar olup olmaması gibi kritik konuların en belirleyici faktörü olacaktır. Yapılan araştırmalarda, CHP seçmeni sandığa gittiği takdirde oyunun yüzde 2-3 civarında artabileceği ve bu durumda AK Parti ’nin oyunun düşeceği ve tek başına iktidar olma şansının kalmayacağı görülmektedir.

HDP'NİN BARAJ SORUNU YOK

HDP’nin baraj sorunu yok Son olarak en istikrarlı grubun HDP oylarında olduğu görülmekle beraber artık HDP’nin barajı kesinlikle geçeceğini düşünen bir kısım seçmen 7 Haziran 2015 seçimlerinde verdiği oyları bu seçimde vermemeyi planlamaktadır. HDP’ye oy veren seçmen kitkesinin siyasi tercihlerini dini inançlarına göre değil, etnik kimlikleri nedeniyle yaşadıkları sorunların temsiliyetine göre belirlemektedir. Bu durum HDP’nin baraj sorununu ortadan kaldırmıştır.