BIST 10.277
DOLAR 32,26
EURO 34,79
ALTIN 2.398,81
HABER /  GÜNCEL

Siviller kalıcı ateşkes için hazırlar

PKK'nın 20 Eylül'e kadar eylemsizlik kararı almasının ardından sivil örgütler, devreye giriyor.

Abone ol

PKK'nın 20 Eylül'e kadar eylemsizlik kararı almasının ardından sivil örgütler, "sürdürülebilir ateşkes için" devreye giriyor.

Sabah gazetesinin haberine göre,  hükümetin PKK ile masaya oturamayacağını vurgulayan, bölgenin kanaat önderlerinden Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Galip Ensarioğlu, "Devlet, PKK ile masaya oturdum demez, doğru da olmaz. Ancak bunun kırk yolu vardır. Örgütle görüşmezsiniz de Ahmet Türk'le görüşürsünüz. Burada dolaylı yöntemler önemlidir. Biz, sivil örgütler göreve hazırız" dedi.

PKK'nın 13 Ağustos'ta başlayan eylemsizlik kararının ardından, Ahmet Türk'ün başkanlığı ettiği Demokratik Toplum Kongresi (DTK), başta olmak üzere sivil örgütler "kalıcı ateşkes" için diplomasiye hazırlanıyor. Diyarbakır'da hafta sonu yapılacak DTK da bu gündem başlığı ile toplanıyor.

Kapatılan DTP'nin siyasi yasaklı Başkanı Ahmet Türk'ün "kırılma noktasındayız" çağrısına sivil örgüt temsilcileri de katılıyor. Geçtiğimiz günlerde PKK'ya "silahı bırak" çağrısı yapan Doğu ve Güneydoğu'daki 100'e yakın sivil örgüt temsilcisi şimdi bu sürecin kalıcı olması için kolları sıvadı. Bu oluşumun başını çeken Diyarbakır Sanayi Odası Başkanı Ensarioğlu, PKK ile müzakerelerin dolaylı yöntemleri olduğunu belirterek ekledi: "Çatışmaların sona ermesi konusunda irade ortaya konmalı. Örgüt ateşkes ilan etti. Peki telepati ile mi anlaşılacak? Öldürülürken muhatabınız kimse, barışırken de odur. Devletin PKK'yı muhatap alması gibi toplumu rahatsız edecek yöntemleri esas alamazsınız. Hükümet kalkıp da PKK ile masaya oturdum demez, bu da doğru olmaz. Bu nedenle dolaylı yöntemler kullanılır."

"BİZ GÖREVE HAZIRIZ"

Referandum sürecinde silahların susmasının önemli olduğunu belirten Ensarioğlu, "PKK bir adım attı. Karşılıklı ufak jestle süreç devam etmeli. Kamuoyunu rahatsız etmeyen çözüm süreci başlatılmalı. Kan akmasın, analar ağlamasın. Ama bunun için bir şeyler yapılmalı. Biz bu göreve hazırız" değerlendirmesini yaptı.

Devletin, PKK ile masaya oturamayacağını ancak DTK Başkanı Türk ile görüşebileceğini savunan Ensarioğlu, şöyle konuştu: "Küçük jestler referandum sonrasına da bırakılabilir. PKK ile oturmazsınız ama Ahmet Türk'le oturur konuşursunuz. İcazet alan sivil örgütlerle oturursunuz. Bir işi çözmek istiyorsanız 40 türlü yolu var, bozmanın da. Artık irade ortaya koymak lazım."

Ahmet Türk DTK toplantısının ardından, Cumhurbaşkanı Gül'den randevu isteyecek. Köşk'ten olumlu yanıt gelmesi durumunda Türk, görüşmeye DTK Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk birlikte gidecek. Türk, Cumhurbaşkanı Gül'e ateşkesin kalıcı hale gelmesi için neler yapılabileceğini anlatacak. Öte yandan Van'da 131 sivil toplum örgütü tarafından, bölgede son günlerde yaşanan gelişmelere ilişkin basın açıklaması yapıldı.

Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Zahir Kandaşoğlu, yaptığı açıklamada 26 yıldır bölgede olumsuz bir hava yaşandığını belirterek şunları söyledi: " Biz açıklamada imzası bulunan 131 sivil toplum örgütü olarak, sorunun çözümü ve silahların kullanılmaması hususunda, üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeyi belirtiyor, bu konuda risk almayı taahhüt ediyoruz."