BIST 10.046
DOLAR 32,33
EURO 34,73
ALTIN 2.405,03
HABER /  GÜNCEL

Şırnak'taki hava saldırısında 35 kişi öldü

Uludere mevkiinde düzenlenen hava saldırısında ölen 35 kişinin mazot kaçakçılığı yapmaya çalışan siviller olduğu haberleri üzerine tahkikat yapılıyor; BDP saldırının protesto edilmesi çağrısında bulundu.

Abone ol

Şırnak’a bağlı Uludere'de bir köy yakınında dün gece düzenlenen hava saldırısı sonucu 35 kişi yaşamını yitirdi.

Genelkurmay Başkanlığı, dün akşam saatlerinde insansız hava araçlarının aktardığı görüntüler üzerine sınırdan yük hayvanları ile geçmeye çalışan bir grubun hedef alındığını duyurdu.

Bölgeden gelen bilgiler ise bu kişilerin kaçakçı ya da köylü olabilecekleri şeklinde. Resmi makamlar henüz bu kişilerin sivil olduğunu doğrulamadı, hükümet liderleri ağzından doğrudan bir açıklama yapılmadı.

Şırnak Valiliği, konu hakkında adli ve idari tahkikat başlatıldığını duyurdu. Olay yerine savcılar gönderildi.

Hava saldırısında bir kişinin yaralı olarak kurtulduğu açıklandı.

TSK yaptığı basın açıklamasında, saldırının düzenlendiği bölgede sivil yerleşim olmadığını savundu; PKK'nın saldırı hazırlığı yaptığına işaret eden istihbarat olduğuna dikkat çekti.

Grubun Türkiye sınırına doğru hareket ettiğinin tespit edilmesi üzerine bölgenin "hava kuvvetleri uçakları ile ateş altına alınması gerektiğinin değerlendirildiğini" açıklayan Genelkurmay Başkanlığı da olay hakkında idari ve adli incelemenin devam ettiğini belirtti.

BDP'den tepki

Saldırının tam olarak nasıl geliştiği net değil.

Doğan haber ajansına dayandırılan AFP haberinde ise Türk Hava Kuvvetleri'ne bağlı casus uçaklar tarafından yapılan saldırıda ölenlerin sınır bölgesinde kaçakçılık yapan kişiler oldukları bildirildi.

Gelişmelerle ilgili Roj TV'ye konuşan Uludere Belediye Başkanı Fehmi Yaman ise hava harekatının casus uçaklarla değil F-16 savaş uçaklarıyla yapıldığını belirtti.

Yaman, hava saldırısı sonucunda en az otuz kişinin yaşamını yitirdiğini ve cesetlerin tümünün yanmış durumda olduğunu söyledi.

Görüntülerde kara sıralanan ve battaniyelere sarılan cesetlerin başında toplanan kalabalıkların ağlayıp ağıt yaktıkları görülüyor.

BDP Van milletvekili Nazmi Gür, Associated Press'e göre ölenlerin çoğunun at ve katırlarla mazot taşıyan gençler olduğunu söyledi.

BDP'den yapılan açıklamada da ise olay bir 'katliam' olarak nitelendi. BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, olay yerine gitmek üzere yol çıktıklarını ve BDP olarak 3 günlük yas ilan ettiklerini belirtti.

Demirtaş, olaya tepki gösterilmesi için eylemler düzenlenmesi çağrısında da bulundu.